fbpx
 
НОВИНИ
РЕГІОНИ
АР Крим
Вінниця
Волинь
Дніпропетровськ
Донецьк
Житомир
Закарпаття
Запоріжжя
Івано-Франківськ
Київська обл.
Кіровоград
Луганськ
Львів
Миколаїв
Одеса
Полтава
Рівне
Суми
Тернопіль
Харкiв
Херсон
Хмельницький
Черкаси
Чернівці
Чернігів
м. Cевастополь
м. Київ
Світ
Білорусь
КАТЕГОРІЇ
всі теми
Новини Cтудреспубліки
Новини НДЛМ
Новини ВМГО
Аналітика
 
21-05-2010 / всі теми /  Україна

2050. Україна, якою пишаються!

Суспільна рівновага підтримується лише безперервною працею.

В.І.Вернадський

 

На Стратегічному саміті, що відбувся 17 травня у МІМ-Київ, дійшли до висновку, що нова система освіти, кібернетика та освоєння космосу можуть забезпечити Україні місце в п’ятірці найуспішніших країн світу.

«Новий старт» — це відкритий конкурс ідей, оргпроектів і наукових розробок, підсумком якого є проведення оргдіяльнісної гри та Стратегічного саміту. Саме «Новий старт» вперше в історії незалежної України спробував розширити горизонт стратегування розвитку країни на такий довгий термін — до 2050р.

Цікаво, що під час підготовки проекту вийшов Указ Президента України «Питання Комітету з економічних реформ», мета якого є якщо не тотожною, то, принаймні, суміжною з ціллю проведення «Нового старту», а результати останнього презентовані раніше, ніж владний проект.

Під час другого етапу проекту — оргдіяльнісної гри — спеціально відібрані учасники з усієї України протягом 3 днів складали Стратегію для України як наддержави на 40 років уперед. Вони застосовували свої власні роботи та колективні напрацювання. Таким чином, у грі зітнулися різні моделі розвитку держави. Працювати учасникам допомагали експерти Віктор Кривенко, екс-заступник генерального директора Національного космічного агентства України, Юрій Гусєв, керівник групи радників Міністра економіки України, та Володимир Панченко, кандидат економічних наук, директор Департаменту інвестицій та інновацій Міністерства економіки України, які провели факультативи.

На Стратегічному саміті, що є завершальним етапом проекту «Новий старт. Стратегія-2050 для України», учасники презентували напрацьовані у рамках проекту рішення. Зі Швейцарії відеопривітання надіслав друг та партнер проектів Студреспубліки Богдан Гаврилишин, із доповідями виступили: Валерій Рудич  в.о. президента «МІМ-Київ»; Наталя Семенова  директор Благодійного фонду “Богдана Гаврилишина”, Юрій Ліпчевський  президент ЦСКП (Україна), бізнесмен, Юваль Шавід спеціаліст із зв’язків з громадськістю Інвестиційної компанії Astrum Investment Management, Еліна Шишкіна  Народний депутат України, Олександр Бланк  директор групи компаній «РОСТ», Віктор Кривенко  екс-заступник Генерального директора Національного космічного агентства України, Сергій Дацюк  консультант корпорації стратегічного консалтингу «Гардаріка», експерт у сфері комунікації, управління та стратегування, Олександр Олійник  директор департаменту наукових та освітніх програм МБФ «Україна 3000», Станіслав Куценко  голова ВМГО «Українська Студентська Спілка», заступник голови УМФ та інші. А от майже всі запрошені політики будь-яких мастей оминули увагою захід.

Під час заходу відбулося також нагородження переможців «Нового старту» (2010). Перше місце посіла Ольга Місюра з Одеси, яка закінчує магістратуру Києво-Могилянської академії. Вона подавала на конкурс освітній бізнес-проект, але на «Новому старті» їй довелося не без успіху розв’язувати проблеми промисловості та кіберпростору. Друге та третє місце узяли кияни Сергій Баркар та Євгенія Конарєва.

Відправними пунктами Стратегії стали: переформатування індустрії; розвиток надтехнологічних (перш за все космічних) галузей; побудування мисленнєвого суспільства, основою якого є система якісної освіти; Україна як масштабний транспортний центр. Учасники зійшлися на тому, що новий світ – це кібернетичне середовище, де вирішальну роль відіграватимуть знання та інтелект, а оскільки Україна поки що має один із найкращих потенціалів у цій сфері, то має піти шляхом кібернетичного та космічного розвитку, мобілізації зусиль у цих напрямках (детальніше — у долучниках).

Ольга Місюра, переможниця проекту:

— ми працювали заради України, складаючи цей документ. Сподівалися на те, що сьогодні зможемо обговорити Стратегію з посадовцями, адже це допомога їм у їхній роботі. Натомість, нас або деструктивно критикували, або взагалі не прийшли, що дуже прикро.

Кінцевим результатом «Нового старту» має стати документ — Стратегія-2050 для України, який розкриває план розвитку (по окремих напрямках) України як сильної, суверенної держави в світі до 2050 року. За результатами Саміту було прийняте рішення створити проектну групу, яка доопрацює вироблену Стратегію-2050 та почати активне її просування через експертів, а згодом політиків і журналістів та владу.

Павло Вікнянський, лідер Студреспубліки:

-— Ми прагнемо зробити все, щоб розвинути в країні дискусію не маніпулянтів, а справжніх політик. Перший крок до цього ми уже зробили. Тепер ми сподіваємось, що питання стратегування дальнього розвитку України, зокрема на сорок років, до 2050 року, як це мають всі поважні країни від Китаю до країн Європейського Союзу. буде вирішено і в нас. Стратегія-2050 має стати предметом обговорення в експертному середовищі, серед науковців і тих людей, які вірять в майбутнє України, передусім серед молоді.

Організатори: ВМГО «Студентська республіка» за сприяння Благодійного фонду «Богдана Гаврилишина» та організаційної підтримки Міністерства освіти і науки України та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, а також Міжнародного інституту менеджмента (МІМ-Київ). Партнери інтерактивного голосування на Саміті — «Група РОСТ». Інформаційну підтримку проекту надали: Комунікаційна группа ESG, Український Бізнес Ресурс UBR, телевізійний канал «Перший Діловий», тижневик «Експерт», книгарня «Є», інтернет-портал tut.ua, а також видавництва «Наукова думка» та «Смолоскип».

схема Стратегії №1

схема Стратегії №2

обговорення на форумі Студреспубліки

 

Відеоновини з оргдіяльнісної гри можна переглянути за посиланнями:

випуск №1

випуск №2

випуск №3

випуск №4

Стратегічний саміт на ТБ:

Сюжет 5 каналу дивіться тут

Новини UBR (Український Бізнес Ресурс)

Новини Перший Діловий канал

новини УТР

 

 

 




Підпишіться на Телеграм-канал Studrespublika, щоб оперативно отримувати найважливішу інформацію про діяльність Студреспубліки

Автор: Прес-служба Студреспубліки