Site icon Студреспубліка

Поезія — це заклик до дій

«Леся-фест»творчий суб-фестиваль імені геніальної Лесі Українки, який став однією з родзинок фіналу ХХII Студреспубліки. Поетичні читання відбулись на пляжі під захід сонця. Тепле помаранчеве світло, шум моря, ніжний пісок крізь пальці й майстри(ні) поетичного слова створили неймовірно теплу атмосферу, в якій навіть пролунала пропозиція одружитися. Поезія надихає на любов і на реальні дії!

З 22 по 25 серпня 2020р. на узбережжі Чорного моря під час фіналу Студреспубліки-2020* (на тему «Надзусилля для прогресу та справедливості») «Леся-фест» зібрав творчих молодих хлопців і дівчат з різних куточків України, які хотіли поділитися своїми поезіями. Як же відбулося це літературне дійство — читайте далі.

Учасники/ці «Леся-фесту» вкотре доводять, що поет(ка) — це свідома і високоінтелектуальна особистість, яка до того ж дуже тонко відчуває всі реалії сьогодення, і в жодному разі не залишається осторонь проблем, а впевнено крокує вперед, до пошуку рішень. Протягом суб-фесту поет(к)и шукали відповіді на запитання, які були темами завдань: «Яка роль митця у суспільстві?», «Чому потрібна культура, і чому саме зараз?», «Як не тільки словом, а й ділом пробуджувати свідомість?» тощо.

До складу журі, котре оцінювало сам вірш і манеру його подачі увійшли: відомий літературознавець Микола Васьків і поетка, режисерка, кураторка «Леся-фесту» Євгенія Резник.

Окрім, власне, поетичного змагання, учасники/ці «Леся-фесту», звісно ж, брали активну участь в оргдіяльнісній грі на тему «Надзусилля для прогресу та справедливості», дискутували про майбутнє України та світу, шукали дієві концепції майбутнього розвитку України заради прогресу і справедливості. Тому не дивно, що згодом обраний депутатом Студентського парламенту України, один із найактивніших в ОДГ, і став переможцем «Леся-фесту» — Іван Усов.    

Актуальний і гучний факультатив «Вічні теми й експеримент в сучасній українській літературі» від літературознавця Миколи Васьківа вкотре підкреслив важливість культурного й естетичного виховання, дав привід для рефлексії про прямий зв’язок між культурно-освітнім рівнем народу і його т.зв. «еліти» — та якістю політики й державного управління. Тож і маємо, як висловився інтелектуал, регулярно (і зараз також) ситуацію, коли «Релаксація перетворюється в суцільну релаксацію».

Перед новітньою літературною хвилею стоїть виклик віднайти нові засоби для діалогу між літературою і народом. Експериментуймо, будимо людей, адже класичне «Борітеся — поборете!» — то вічне!

Студреспубліканські поет(к)и зробили внесок у скриню національної (а, може, й не тільки) культури, й далі будуть своїм словом надихати нас на прогрес і звершення.

Партнерами в проведенні «Леся-фесту» (і всього літнього циклу Студреспубліки-2020) стали друзі Студреспубліки з видавництва «САМІТ-КНИГА», перемож(ни)ці були нагороджені прекрасними книгами сучасних українських авторів/ок.

Поезію необхідно відчувати, тож до вашої уваги вірш Івана Усова:

Мов в бруді перлини
Сади і долини
Моєї країни
Заросли полином

Земля є і люди
Та праці катма
Народне багатство
Надарма зника

Здобули державу
Предки для нас
Щоб ми занедбали
Усе це за раз

Продай рідну землю
І йди гарувать
Ти Польщі потрібен
Полуницю збирать

Ми прагнули вгору
А падали вниз
Відкрили для себе
Остарбайтерський хист

Впрягайся в соху
і тягни як теля
Поки без господаря
Сохне земля

Чекаємо вдома
Блудний наш сину
Тільки разом з тобою
Відродим країну

* Під час проведення активностей вимагалося дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів

Аналітика гри-2020