Site icon Студреспубліка

Вправність мови — ознака інтелекту

З давніх давен мистецтво розмовляти правильно, чинно, винахідливо цінувалось дорожче за скарби. Філософи/ні, правителі/ьки, юрист(к)и та багато інших відточували в собі навики досконалого володіння словом. Інтелектуальний суб-фестиваль «Дебати», що пройшов на фіналі XXII Студреспубліки, допомагав змістовній дискусії про прогрес і справедливість.

Винахідлива і переконлива гра аргументів та ораторської музи надала можливість випробувати свої сили учасникам/цям фіналу Студреспубліки-2020*, що проходив 22–25 серпня 2020р., на узбережжі Чорного моря на тему «Надзусилля для прогресу та справедливості». Детальніше — далі.

На фіналі Студреспубліки в рамках суб-фесту «Дебати» зібрались найактивніші оратор(к)и та найерудованіша молодь, щоб позмагатись за першість у красномовстві, сконструювати непробивні аргументи та зрештою довести своїм опонент(к)ам, суддям, слухач(к)ам, що їх позиція найправдивіша.

Але ж чи може існувати слово без змісту? Напевно, що так, а от чи зрозуміємо ми його тоді? Отож! А тому, оскільки наш турнір проходив на найзмістовнішій із масових масштабних подій року, то ми просто вимушені були задати максимально серйозну, глибоку тему.

І так, команди дебатували на тему фіналу «Надзусилля для прогресу та справедливості»: що таке прогрес, що таке справедливість та, головне, чи потрібні надзусилля для їх його досягнення? До і після, власне, «жаркої» дебатної дискусії, учасники/ці, звісно ж, полемізували в оргдіяльнісній грі.

А переможницею стала команда Уряду в складі Святослава Гнатенка (Вінницька обл.) і Наталії Костинюк (Чернівецька обл.), які відстоювали шлях надзусиль як обов’язкову умову прогресу та справедливості. Найсильнішим індивідуальним оратором було визнано харизматичного полтавця Миколу Заваду.


Важливо, що учасники/ці турніру вміло поєднували свої знання з інформацією і досвідом, отриманими з інших активностей фіналу Студреспубліки-2020, взявши участь у інших суб-фестах, численних факультативах та, ще раз наголосимо, оргдіяльнісній грі.

Щоправда, чи зможе тепер молодь не тільки розробити найпрогресивніші проєкти модернізації нашої країни, але й донести та переконати в їх необхідності та важливості широкі верстви населення, — наразі питання відкрите…

* Під час проведення активностей вимагалося дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів

Аналітика гри-2020