Site icon Студреспубліка

Україно-німецька дружба крізь призму Євромайдану

Ukrainian-German Friendship Through the Prism of Euromaidan (en)

Берлін-Київ-Харків, саме таким маршрутом нещодавно пройшли німецькі студенти, які відвідали Україну з метою поспілкуватися зі своїми колегами, поділитися досвідом громадської активності, наживо побачити місця подій Майдану в Києві та Харкові. В цьому радо їм допомогла Студреспубліка.

Лідерки Київської Студреспубліки Людмила Рудкевич і Харківської — Марія Корабельнікова протягом 2-х днів знайомили іноземних гостей із Україною у всіх її суперечливих проявах, розповідали про унікальний досвід Студреспубліки, ну, і, звичайно ж, дізнавалися про Німеччину з перших уст.

30 вересня 2017р. стало незабутнім для київських республіканців, адже вони приймали дорогих гостей – студентів і професора Європейського університету Віадріна (м. Франкфурт-на-Одері, ФРН). Людмила Рудкевич, лідерка столичних республіканців, і Юлія Васильєва, студентка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, активістка Київської Студреспубліки, мали честь показати столицю з науково-історичної точки зору. Група була зацікавлена в історії перебігу Майдану 2013-2014рр.

Першим пунктом відвідування стала Михайлівська площа, звідки група попрямувала до Майдану Незалежності, головної сцени подій того часу. Було наголошено на позиції Студреспубліки: зберегти мир і цілісність держави, не допустити ворожнечі людей, падіння рівня життя, згортання справедливості й зменшення прав і свобод громадян! Ознайомилися студенти і з вулицями Грушевського й Інститутською, де відбувалися зіткнення і гинули люди. Також побачили на власні очі такі важливі для літопису Євромайдану будівлі Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Фінальною точкою екскурсії став Маріїнський парк, де розташовувався Антимайдан і де також були криваві зіткнення.

Протягом спілкування, до речі, англійською, гості цікавились конкретними деталями подій цього періоду, історією незалежної України та сучасним політико-економічним станом нашої Батьківщини. Студенти говорили про зв’язок між подіями на Майдані та на Сході, що дає можливості для роздуму над тим, як ситуація в Україні сприймається очима громадян інших європейських країн.

Наші друзі в Україні хотіли познайомитися не лише з привабливою для світу столицею, а й побувати в інших містах. Тож, наступного дня вони вирушили до Харкова, де мали неформальне спілкування з місцевими республіканцями. Наче сто років знайомі, представники обох країн радо зустріли один одного у стінах затишного пабу. Тема зустрічі: «Емоції в українсько-російському конфлікті».

Теплий вечір, найкращі молоді розуми, дружна атмосфера — все спонукало до змістовної, проте веселої дискусії. Спочатку харків’яни ознайомили гостей із діяльністю місцевої Студреспубліки, поділилися підсумками фіналу Студреспубліки-2017 і планами на найближчий період. Потім говорили про молодіжні організації Німеччини. Протягом вечора всі, наче рідні, не відчуваючи жодних бар’єрів і перепон, ділилися досвідом і враженнями.

Для нас честь приймати гарних гостей. Часу для спілкування з чудовими людьми, як завжди, виявилося катастрофічно мало. Сподіваємося, що німецькі друзі порадують нас ще не одним візитом у майбутньому. А може й ми з візитом нагрянемо… З радістю чекаємо!

За сприяння в організації та проведенні візиту висловлюємо подяку хед-офісу Студреспубліки, проф. Михайлу Мінакову, Фонду Конрада Аденауера, Анні Глезер і кожному учаснику з обох сторін.