Site icon Студреспубліка

Для справжнього здорового духу треба і спорт, і вільне слово

Якщо зробити щільний симбіоз спорту та журналістики, то отримуємо не просто прогресивний, а такий, який не має аналогів, проєкт «Республікада». Він проходить під час деяких регіональних етапів й — обов’язково — фіналів Студреспубліки. І цього року на лазуровому узбережжі Чорного моря активна спортивна молодь і та, яка практикує або поки приглядається до медійної сфери, долучилися до «Республікади» [+ відео].

Найактивніші учасники/ці фіналу ХХІІІ Студреспубліки* на тему «Інакша Україна — для Нового світу» (21–24 серпня 2021р., Лазурне, Херсонщина) мали можливість проявити себе у кількох видах спорту, а журналіст(к)и-початків(и)ці долучалися до корисних фахових дискусій, писали тексти та знімали відео. Як усе відбувалося — далі.

Спортивна частина «Республікади»

Спорт, спорт, спорт!.. І ще трохи спорту… І ще трішки… Бо спорту багато не буває!

На фіналі Студреспубліки-2021 протягом 3-х днів відбулися драйвові спортивні змагання: дартс, пляжний волейбол, мініфутбол — словом, кожен міг обрати те, що до душі і тіла. Від раннього сонця та до темної зорі спортсмен(к)и-республіканці/ки перевіряли себе на кмітливість, витривалість, командність, вміння знаходити вихід з будь-якої ситуації, а куратор спортивної частини «Республікади» Вадим Долованюк не полишав можливості перевірити конкурсантів/ок на… дедуктивні здібності та вміння знайти те, що знайти неможливо.

Кожного дня відбувалась запекла боротьба, де літало все: м’ячі, дротики, учасники/ці за м’ячами — і це заради того, щоб отримати омріяний кубок.

Чемпіонами спортивної частини «Республікади» стали Антон Осадчук (Чернівецька обл.), який показав всій Україні, як же потрапити в «соточку» — тобто переміг у дартсі. Найкращими у пляжному волейболі стали Віталій Гафюк (Чернівецька обл.) і Денис Савчин (Запорізька обл.). Дати фору всім і вибороти перемогу з мініфутболу змогла команда «Амерікоси», знову представники Буковини.

 

Журналістська частина «Республікади» ім. Володимира Карагяура

Журналістська частина проходила не менш активно спортивної і вдало її доповнювала, навчаючись коментувати спортивні події. Що ж ми за два дні встигли ще зробити?

Провели три зустрічі із практикуючими журналіст(к)ами (Аліною Боровик, Русланом Коцабою та Вірою Андріюк), з якими обговорили майбутнє цієї царини та специфіку окремих жанрів. Організували виступ Максима Караулова, який вже не перший рік волонтерить як ігротехник, а також має досвід курування суб-фестів Інтелектуальні ігри та «Республіканську Мафію», тож сам себе називає «дід Студреспубліки» і не з чуток знає, як структуровано й чітко викладати думки. Він поділився секретами логічного обґрунтування позиції та звернув увагу на поширені помилки публічних виступів.

А найважливіше, що наші учасники/ці мали можливість попрактикуватися. На додаток до всього, в рамках «Республікади» відбувся конкурс на кращий «телесюжет» про Студреспубліку (трошки з виходом за формат проєкту), в якому перемогла Вікторія Швець (Чернігівська обл.).

 

Цьогорічна «Республікада» була дуже корисною, насиченою та веселою. А наступного року буде ще краще! До зустрічі, XXIV Студреспубліка-2022!

* Під час проведення активностей вимагалося дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів

Аналітика гри-2021