Site icon Студреспубліка

Перед початком нового, згадаємо про приємне минуле

26492790733_7aaaae5b2b_oЗа пару днів до фіналу «Кращого студента України-2016» хотілося б згадати, як же проходив суперфінал КСУ-2013/2015. Подія відбулася в Ужгороді цієї весни. Детально про все в ефірі телеканалу «Культура» розповіли лідер республіканців Павло Вікнянський і лауреатка в номінації «Кращий студент України (комплексна характеристика)», талановита співачка Ірина Островська.

Звідки з’явилася ідея проведення «Кращого студента», як проходять регіональні етапи, які конкурси на фіналі та хто тоді переміг – про все це та багато іншого читайте в стенограмі.     

Юлія Дичук: Друзі, у нас присутні гості – це голова ВМГО «Студентська республіка» Павло Вікнянський, доброго ранку. Та лауреатка конкурсу, про який ми сьогодні будемо говорити – «Кращий студент України» – Ірина Островська. Друзі, 14 травня, одночасно з Євробаченням, проходив фінал конкурсу «Кращий студент України» в Ужгороді, в якому, власне, Ірина брала участь. Давайте поговоримо детальніше про цей конкурс: як він створився, хто у ньому бере участь?

Павло Вікнянський: Історія конкурсу вже має більше ніж 10 років. Спочатку він з’явився як місцевий регіональний проект одночасно в декількох регіонах України, найкраще відбувався на Полтавщині. Далі виникла ідея, що треба зробити якийсь такий батл між студентами різних регіонів України і проводити фінал – це як Євробачення, але ще і відмінники, соціально активні люди, люди з громадянською позицією, які займаються студентським самоврядуванням.

Юлія Дичук: Тобто різні номінації були?

Павло Вікнянський: «Комплексна характеристика», де була Ірина — це такий собі універсальний боєць. А були ще окремі номінації: «Кращий студент-науковець», «Кращий студент-спортсмен», «-громадський діяч», «-медійник», «-програміст», «-дизайнер» тощо.

Юлія Дичук: Ірино, тепер Ви маєте нам розказати, як Вам вдається поєднувати всі ті риси, про які сказав Павло, і, власне, де Ви навчаєтеся і чим займаєтеся?

Ірина Островська: Представляла я Київський національний університет харчових технологій, навчалася  на спеціальності «Менеджмент організацій» і стала «Кращим студентом Києва». І вже, звичайно, коли був всеукраїнський конкурс, фінал, зібрали всіх переможців регіонів і навіть сказали, що збиратимуть усіх переможців за 3 останні роки. І я так порахувала, що конкуренція повинна бути здорова. У мене в номінації було 8 конкурентів, усі були досить гарно підготовлені. У нас було 3 конкурси, перший із них – «Візитна карточка», тобто у вільному порядку ти маєш представити себе, чи то це буде відео, чи мініатюра, чи сценка, чи просто ти виходиш і кажеш: «Хай!» — це абсолютно ваша творчість.

Максим Прудеус: Як Ви це робили?

Ірина Островська: Я знімала і монтувала відео, показувала себе з різних аспектів в університеті, показувала, що я і соціально активна людина, і брала участь і в КВНі, і в різних конкурсах, фестивалях, у «Голосі країни», тому що я творча людина – я співаю. Другий конкурс був творчий, і так вийшло, що один тільки учасник танцював, а всі інші співали.

Максим Прудеус: Співочі українці. Що Ви співали?

Ірина Островська: Я співала пісню іноземною мовою, Альоша – Sweet people, вона представляла її на Євробаченні, це улюблена моя пісня.

Павло Вікнянський: Це було дуже гарно, до речі!

Юлія Дичук: Зі сторони підтверджують!

Ірина Островська: І третій конкурс – потрібно було придумати соціальний проект, показати перші кроки до його створення і в чому його ідея. Як говорилося, я – соціально активна людина і в університеті підтримую один зі дитячих будинків Києва, але моїм головним соціальним проектом було надання гранту людям, які їдуть у зону АТО, співати та підтримувати наших бійців.

Юлія Дичук: Розкажіть, будь ласка, про конкурс. Кращий студент обирається щороку, так, спершу – по областям, а потім – фінал. Хто може там брати участь?

Павло Вікнянський: Будь-хто може брати участь, будь-якого віку, хто є студентом, незалежно від форми навчання. Навіть за останні роки ми практикуємо, що виші I та II рівнів акредитації можуть брати участь. До речі, універсальна переможниця, дівчинка, яка перемогла у номінації «Комплексна характеристика» — вона навчається у коледжі. Можливості є абсолютно для всіх проявити себе, бо слоган конкурсу: «Кожна людина заслуговує на визнання та винагороду».

Максим Прудеус: Ірино, як Ви себе почуваєте в якості переможниці?

Ірина Островська: Я стала учасницею, тобто я стала переможницею на регіональному рівні, а вже далі стала просто лауреатом. Ну, звичайно, є гордість, звичайно, пишається університет мій за мене і я, в першу чергу, сама за себе. Тому, що дійсно, я – активна людина, яка вміє поєднувати і навчання, і концерти, виступи, і я люблю такий шалений ритм. Знаєте, якщо для когось Київ: «О Боже, як ти там живеш?!», то для мене це – рай. Тому що, коли я приїжджаю додому (я сама з Полтавської області, м. Лубни), і там ти виходиш о 6-й годині вечора – і нема нікого на вулиці! І, звичайно, було дуже приємно взяти участь у всеукраїнському конкурсі, не зважаючи на те, що не вдалося вибороти перемогу, але, тим не менш, ми дуже круто провели час.

 

 

 

 

 

 

Максим Прудеус: Які Ваші плани на майбутнє? Які наступні конкурси?

Ірина Островська: Мабуть, все, що пов’язано зі студентством, уже трохи на другий план відходить. Будемо зараз у кінці травня знімати відеокліп на авторську пісню. І є в планах, до речі, піти на «Голос країни» знову – я вже була, але хочу випробувати свої сили ще раз. Проте ще вагаюсь, тому не знаю, подивимося.

Юлія Дичук: Побажаємо Вам успіхів і, звичайно ж, пишаємося, що в Україні є такий конкурс – «Кращий студент України», коли можемо позмагатися і студент має право вибороти першість. Це дуже мотивуюче для студентів, бо інколи буває замало соціальної активності, стає тісно в межах свого інституту. Дякуємо вам за цей конкурс, дякуємо, що завітали на чудову розмову.