Site icon Студреспубліка

Об’єднуємо молодь навколо роботи над майбутнім Полтавщини

Для прогресу та модернізації в Україні необхідні великі, широкомасштабні зусилля, нестандартні й сміливі рішення. А громадянське просвітництво невід’ємна частина цього процесу. Причому в максимально різноманітних формах. Одну із таких форм обрали полтавські республіканці — це мандруюча фотовиставка «Демодернізація в Полтаві».

В одному місці зібрали фотографії розвалених і занедбаних історичних об’єктів й архітектурних пам’яток, знищених промислових потужностей — полтавських заводів і звичайних будинків у центрі Полтави. Фотовиставку підсилили роботами живопису. Детальніше про виставку і Полтавський центр молоді та інновацій, у рамках роботи якого відбулася ця важлива активність, — читайте у матеріалі.

Відкриваємо мистецтвом очі на… очевидне

Фотовиставка, ініційована республіканкою Іриною Жемелою, має на меті привернути увагу громадськості і влади до того, що відбувається в Полтаві, щоб спільно протидіяти демодернізації. А розпочалася вона 30 жовтня 2020р. у Полтавському центрі молоді та інновацій, відкритому республіканцями.

В одному місці зібрано фотографії розвалених і занедбаних історичних об’єктів й архітектурних пам’яток, знищених за останні 30 років промислових потужностей — полтавських заводів і звичайних будинків у центрі Полтави. Фотовиставку підсилили роботами живопису — картинами відомого полтавського художника Едуарда Трирога та молодої художниці-початківиці Анастасії Бовкун, що придало виставці широти й розмаїття.

Навіщо Полтаві центр розвитку інновацій і молоді?

Історія з молодіжним центром триває відносно давно…

«У Полтаві десятки тисяч молоді. Купа потенціалу. Молодь валить за кордон. Полтавська міська влада вже 2 роки обіцяє відкрити Молодіжний центр. А віз і нині там… Багато міст мають молодіжні центри, а Полтава що, гірша?» З такими лозунгами не так давно біля міської ради, обласної держадміністрації й нового приміщення ЦНАПу зібралася на пікети активна молодь разом із республіканцями. Ми вимагали, щоб у Полтаві з’явився потужний молодіжний центр, який би об’єднав активну молодь і провідних еспертів/ок навколо роботи над майбутнім Полтавського краю.

«Потрібно організувати відкритий простір для творчої молоді, яка б прямо була інтегрована в концептуальний розвиток Полтавського регіону. Де разом з провідними інтелектуал(к)ами пропонуватимуться свіжі й найкреативніші ідеї про те, як розвивати Полтавщину й зреалізувати прогресивний модернізаційний проєкт розвитку нашого регіону. Працювати з провідними художниками/цями, мистецтвознав(и)цями, IT-спеціаліст(к)ами, гуманітаріями й іншими експерт(к)ами, щоб максимально розкривати в молоді уяву про майбутнє, бажання жити і працювати тут, на Полтавщині», — говорить Студентська мерка Полтавщини Ірина Домішкевич

Уже 2 роки влада обіцяє молоді відкрити центр, але щоразу різні «офіційні» причини заважають. Це й відсутність підходящого приміщення, фінансування, нестабільна політична ситуація… Республіканці прямо вказали на нове приміщення, що збудували під Центр надання адміністративних послуг. Так як формат ЦНАПу застарілий і неефективний, не передбачає суттєвого спрощення надання адмінпослуг, то доцільно його було б перевести «в цифру», а приміщення передати молоді.

Республіканці ніколи не базікають — а працюють: створено Полтавський центр молоді та інновацій

Але поки влада чухає потилицю, республіканці власними зусиллями відкрили демоверсію цієї ідеї — Полтавський центр молоді та інновацій.

За цей короткий проміжок часу на базі центру було реалізовано багато заходів, змістовних ініціатив, а найголовніше — продемонстровано те, як повинен працювати справжній молодіжний центр. Окрім виставки «Демодернізація в Полтаві», проведено багато дискусій на різні актуальну суспільну, економічну, політичну й інфраструктурну тематику, а також зустрічей офлайн і онлайн із знаковими в місті людьми. Центр також послужив зібранням оргкомітетів різних проєктів, засідання клубів, таких як Дискусійний клуб «Полтава», літературних, мистецьких і творчих об’єднань, клубів гри в «Мафію» тощо. І головне те, що організатор(к)ами активностей була сама молодь, різні громадські організації, органи студентського самоврядування, громадянські рухи й клуби за інтересами.

У зв’язку з карантинними обмеженнями на участь у масових заходах офлайн, спричиненими ковідною пандемією, Полтавський центр молоді та інновацій тимчасово буде працювати за адресою: м. Полтава, вул. Соборності (Жовтнева) 66, оф. 405-1.

Варто зазначити, що саме республіканці в свій час підняли і просували тему молодіжних центрів по Україні й стали ініціаторами створення Міжнародного студентського центру.