Site icon Студреспубліка

Слово може!

На лазуровому березі Чорного моря в рамках фіналу XXIII Студреспубліки пройшов суб-фестиваль «Леся-фест». Поет(к)и з різних куточків України фехтували словами і смислами, щоб хоч трошечки привідкрити очі у громадян, наближаючи Інакшу Україну! Особливо актуальним поетичне змагання стало цього року, адже маємо і 150-річчя Лесі Українки, і 30-ліття Незалежності України.

21–24 серпня 2021р., у Лазурному, що на Херсонщині, на тему «Інакша Україна — для Нового світу» пройшов фінал Студреспубліки-2021*, під час якого з великим піднесенням пролунав «Леся-фест». Як саме відбулося літературне дійство, а також переможний вірш — у підсумках.

Поет(ка) — це інтелектуальна особистість, яка до того ж дуже тонко все відчуває, і в жодному разі не має залишатися осторонь проблем, а шукати відповідей на надскладні виклики і впевнено крокувати вперед. Тому, окрім, власне, поетичного змагання, учасники/ці «Леся-фесту», звісно ж, брали активну участь в оргдіяльнісній грі на тему «Інакша Україна — для Нового світу», дискутували про майбутнє України та світу, відкривали формулу Інакшої України.

Під час поетичного суб-фестивалю звучала громадянська, інтимна та філософська лірика, кожен/на учасник/ця поділилися своїм втаємниченим і дивовижним зі світом, дарували частинку себе. Читання проходили в дружній атмосфері, один/на одного/у уважно слухали й підтримували, з радістю і цікавістю обговорювали презентовані твори. Найактивнішими стали представники/ці Луганщини, Миколаївщини, Полтавщини, Чернігівщини тощо.

Важливим стимулом для творчих пошуків студреспубліканців став факультатив у форматі майстер-класу від поважного члена журі «Леся-фесту» — поета, художника, лавреата Шевченківської премії Анатолія Кичинського на тему «Слово було на початку. Буде воно і в кінці». Опісля — метр розібрав представлені тексти. Проста, але дуже цінна порада від Анатолія Кичинського: «Всі починають з одних і тих самих помилок, не бійтеся запитувати і дізнаватися, щоб стати кращими».

 

 

 

 

 

 

 

Партнерами в проведенні «Леся-фесту» — і всього літнього циклу Студреспубліки-2021 —  стали друзі Студреспубліки з видавництва «САМІТ-КНИГА», тож перемож(ни)ці були нагороджені прекрасними книгами сучасних українських авторів/ок.

Перміг чернігівець Ігор Меліхов з віршем «Человек, Который»:

Говорите, что вы мечтаете?
Но мечты ваши очень призрачны.
Я готов вам помочь, а надо ли?
Не погаснет ли цель без имени?

Я хочу, чтобы вы задумались
Мы живём в этом мире сказочном
Где по улицам ходят призраки
Где поэты поют красочно

Мы творим каждый день фантазию
Забывая о том, что дорого
Убивая в себе эмоции
Забывая о чувствах и мо́роке

Вы хотите менять прошлое,
В реках времени уж утонувшее
Вы не верите в непостоянное
Но заботитесь лишь о сегодняшнем

Я ведь вижу, что вы мечтаете
И мечты ваши точно сбудутся
Я готов вам помочь, но надо ли?
Вы ведь сами жалеть будете…

Щоб передвіщати Майбутнє, доторкнутися до Інакшого, спробувати уявити, а тим паче конструювати і будувати Інакшу Україну, поезія нам, людям довгої доброї волі, надзвичайно необхідна!

* Під час проведення активностей вимагалося дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів

Аналітика гри-2021