Site icon Студреспубліка

«Студреспубліка — це дуже класний майданчик для об’єднання»

На Буковині, у Карпатах, нещодавно пройшла буремна «XII Зимова Студреспубліка» на тему «Прогрес між еволюцією та революцією». «Точка зборки» України майбутнього об’єднала учасників/ць зі всієї країни, котрі разом із провідними інтелектуалами розробляли позиції розвитку та стратегували ситуацію прогресивних змін. А ще… багато хто вперше побував у західній частині України.

В останній день проєкту, який проходив 21–24 лютого 2020р., із його учасниками/цями, а також лідером республіканців України Павлом Вікнянським про ЗиСР і враження від Буковини поспілкувалася журналістка видання «Молодий буковинець» Ліліана Іонашку. Просимо читати статтю!

Одним із призерів цьогорічної «Зимової Студреспубліки» став Дмитро Рогозний із Харкова. Хлопець вперше взяв участь у такій події у Карпатах.

— Я представляв ідеї і шлях еволюції на цьогорічній «Зимовій Студреспубліці». Ми розробили шляхи відновлення, процесу еволюції в нашій країні: по-перше — це повернення у моду моральних цінностей. А по-друге — ми висунули ідею піднесення ролі робітничих професій. Бо ми вважаємо, що молодь виїжджає із країни через те, що робітничі професії знецінилися і не мають перспектив, — розповідає Дмитро.

Враження від Буковини у хлопця дуже класні, хоча він зауважив декілька моментів, на які варто звернути увагу.

Враження у мене неймовірні, оскільки це був перший раз, коли я побував на Західній Україні. Тут зовсім інша архітектура, інша культура, які зацікавлюють. У вас дуже гарний центр міста, хоча… є такі гарні архітектурні будівлі, за якими немає належного догляду, — каже Дмитро.

Житомирянка Катерина Гончарова також вперше побувала на Буковині.

Студреспубліка — це дуже класний майданчик для об’єднання небайдужої прогресивної молоді. [«Зимова] Студреспубліка» — це не лише гра, а й туризм [усміхається, — авт.], адже я раніше ніколи не бувала на Буковині. Перше враження було не про Студреспубліку, а про місто, адже з ним ми спочатку познайомилися. Мене вразило те, що культурно-історичний вигляд міста зберігся. Адже в Києві (живу там уже 4 роки) такого немає. Тут занурюєшся в культуру, це дуже круто. І тут інший темп життя — помірний, розважливий. Люди дуже спокійні, ввічливі і добродушні. От такі от враження у мене від Чернівців, — наголошує Катерина.

Лідер республіканців України Павло Вікнянський підсумував: «Цьогорічну «Зимову Студреспубліку» провели на Буковині, нас гостинно прийняв ваш край. Цей проєкт присвячений інноваційним розробкам майбутнього, розвиткові. Цікавим, зокрема, було те, що на ЗиСР-XII було запропоновано альтернативний шлях розвитку зовнішньої політики країни – вибудовувати взаємодію з державами, подібними до України, які також перебувають на етапі «країн, що розвиваються». І разом відстоювати свої інтереси перед сильними світу цього».