Site icon Студреспубліка

«Via Regia Україна» — знайти спільне у відмінному

На Житомирщині, у старовинному Замку-музею «Радомисль» пройшов міжнародний фестиваль культурної дипломатії «Via Regia Україна». Під час різнобарв’я культур із багатьох куточків світу та часових епох учасники/ці мали змогу ознайомитись, доторкнутись до культурних пластів різних континентів і країн, а також заглибитись в історію власного народу. До події долучилися республіканці.

У фестивалі, який пройшов 28 вересня 2019р., узяли участь представники/ці амбасад, культурних організацій, об’єднань національних спільнот, дизайнер(к)и старовинного одягу тощо. Республіканців представляв один із лідерів Київської Студреспубліки Артем Ніколенко. Як проходив фестиваль культурної дипломатії — у матеріалі нижче.

Старовинний замок-музей «Радомисль» збудований у 1612р. монахами Києво-Печерської Лаври як укріплена фабрика з виробництва паперу для друку священних книг. Він є найбільш східною спорудою оборонного типу, що збереглися в Україні.


Сама ідея фестивалю йде зі стародавньої історії, що «Via Regia — шлях королів» — це найдавніший і найдовший у світі суходольний торговий шлях, який був започаткований ще за часів античності і проходив через місцевість, де розташований Замок «Радомисль». І ось, через 2000 років, увага знову прикута до цього історичного місця, де вже втретє пройшов фестиваль феєрії культур із одноіменною назвою.

Фестиваль відкрила подруга Студреспубліки, відома українська політична і громадська діячка, лікарка-дерматологиня, народна депутатка України VIII скликання Ольга Богомолець, яка наголосила, що захід був започаткований заради налагодження міжнаціональних відносин, виховання толерантного суспільства, збереження і зближення культур Європи та світу. Також свої привітання надіслав голова Ради національних спільнот України Ашот Аванесян.

 

 

 

 

 

 

Після вітальних слів відбувся показ культурного та міжнаціонального різнобарв’я. Так, посольство Литви в Україні, підготувало показ етнічного одягу та запальних литовських танців від учасниць ансамблю «Сисуліс», що литовською означає «Сестри», а українська дизайнерка Наталія Сиворакша продемонструвала українське старовинне шляхетне вбрання. Для любителів/ьок драйвовішого темпу життя — посольство Аргентини показало гаряче танго, яке запалювало в серцях полум’я пристрасті. Посольство Королівства Бельгії порадувало всіх своїми коміксами, винахідниками яких вони є, а також запашними вафлями. Виступи завершалися під яскраві та щирі пісні представників/ць африканського континенту, а також життєрадісний майстер-клас з африканських танців, який зібрав учасників/ць фестивалю у спільному ритмі африканської культури.

Артем Ніколенко долучився до міжкультурного діалогу, поділилився з представниками/цями посольств специфікою громадської діяльності саме в Україні, зауважив, що архаїзація та світова криза є викликами не тільки для України, але й справою усього людства, тому й долати їх треба спільними зусиллями.

Фестиваль «Via Regia Україна» — унікальний захід культурної дипломатії, який створив, не дивлячись на різні мови та культури, теплу атмосферу інтернаціонального діалогу, взаєморозуміння та взаємодії.