Site icon Студреспубліка

«Студентська республіка-2006» — ми побудували ВЛАСНУ країну!

23–27 серпня відбувся мульти-фест «Студентська республіка-2006» у мальовничій бухті Судака — Капсель. Головним організатором Студреспубліки є Народно-демократична ліга молоді. Історія фестивалю розпочинається з 1998р., а з 1999р. Студреспубліка здійснюється вже як всеукраїнський проект.

Суттю цього проекту є розбудова студентами ігрової моделі суспільства. Протягом 4 днів, у повній ізоляції від реального життя, студентська спільнота створює свою державу. Проживання — у наметових містечках у кількох метрах від моря. Атмосфера такого табору найбільш імпонує студентському духу. Студреспубліка відбувається у два етапи. Регіональний, під час якого обираються студентські мери та магістрати регіонів. Та фінальний, на кримському узбережжі, за участі переможців регіонального етапу, де обираються студентський президент і парламент.

Регіональна команда відразу узгоджує хто чим буде займатись під час фестивалю. Зазвичай магістрат займається політичними аспектами проживання в країні — формуванням коаліції, створенням партії і т.д. Крім того є ще група людей, які відстоюють честь свого регіону у різних конкурсах. Цього року відбувся перший у країні Квест-фестиваль (переміщення територією з розгадуванням різноманітних шарад) і Перший всеукраїнський Турнір гри «Мафія».

По приїзду всі учасники пройшли реєстрацію, і вже наступного дня отримали паспорт громадянина Студреспубліки. Життя в країні з перших годин набрало шалених обертів.

Квестори отримали перше завдання і розпочали боротьбу. Гра була важкою і стала для команд справжнім випробовуванням. Адже потрібно було грати і під час зливи, і бігати вночі по горам за відповіддю на задану загадку. Тільки одиниці завдяки дружності і витривалості вибились у лідери.

Гравці «Мафії» тренувалися протягом трьох ночей. На четвертий день був проведений заключний Турнір, під час якого визначили кращих молодих гравців у професійну «Мафію» за уніфікованими правилами.

Як і у будь-якій реальній державі, у державі студентів було наявність трьох гілок влади, валюти, працювали ЗМІ. Можна було навіть офіційно одружитись, звичайно у межах Студреспубліки. Президентські вибори проходили шляхом таємного голосування, а парламентські — за пропорційною системою.

Вдень кожен мав можливість прийняти участь у дебатах, форумах. Влаштовувались круглі столи з політологами та політтехнологами. Було проведені два конкурси: «Перша Леді Студреспубліки» та «Містер Студреспубліки». А вночі на всіх чекала «Нічна туса» – open airs, виступи ді-джеїв, тематичні party.

Все дійство проходи дуже стрімко. Учасники спали по кілька годин на день, харчувались привезеними з дому консервами і старались бути у курсі всіх справ країни. У ці дні всі зрозуміли, що таке працювати в команді, підтримувати один одного і разом радіти за спільний результат.

Так, це була просто чотириденна гра. Але жоден гравець не сприймав її несерйозно. Досвід, здобутий за кілька днів у таборі, був рівносильний кільком прожитим місяцям у звичайній країні. Це і тренінг для молодих політиків, і школа життя для особистості. Нам була дана унікальна можливість, і у наших інтересах було на всі 100% нею скористатись. У багатьох це вийшло. Хоча мала місце й частина людей, які просто відлежувались на пляжі чи не просихали від спиртного. Як і в реальному суспільстві, комусь зручно бути байдужим, а хтось прагне змін і приймає у цьому безпосередню участь. Для дійсно інтелектуальної верхівки студентства, ця гра стала всебічним тренуванням своїх здібностей у поєднанні з насиченим відпочинком. Цей проект є ще дуже молодим, тому про результати таких тренувань можна буде посудити через кілька років. Впевнено можна сказати, що Студреспубліка виховує майбутніх політиків, керівників і просто сильних людей, які займуть неостаннє місце у своєму житті