Site icon Студреспубліка

Студреспубліка УМСА – академія майбутнього

У період із 31 травня по 2 червня 2019р. на території спортивно-оздоровчого табору «Диканська дубрава» студентським парламентом Української медичної стоматологічної академії проведено грандіозне дійство під назвою «Студентська республіка УМСА-2019». Подія відбулася за підтримки Студреспубліки й управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міськради. Студентською меркою УМСА обрано Анну Вітько.

Літній цикл Студреспубліки проходить поетапно: вишівські, регіональні та всеукраїнський фінал. Тема Студреспубліки-2019: «Суб’єкт модернізації — відповідальність Покоління». Полтавчани провели першу вишівську Студреспубліку в УМСА, де студент(к)и протягом 3-х діб працювали над актуальними проблемами і пропонували, якою повинна бути Академія майбутнього. Про всі напрацювання – детально в підсумках події.

«Студентська республіка» – це в мініатюрі «держава», з усіма її атрибутами, органами управління, порядками, правилами, власною конституцією і навіть валютою. Усередині гри є свої міністерства: юстиції, внутрішніх справ, фінансів та ін. Нехай це всього лише мініатюра республіки, але громадяни мають можливість влаштуватися на роботу й отримувати за це платню (в НДЛМчиках) і харчуватися в їдальні. Решта, хто не бажає працювати, може створити своє власне приватне підприємство і цим заробляти на життя.

Так, на «Студентській республіці УМСА» жителі створили власні партії, провели політичні перегони та голосування. Результати оголосила виборча комісія: цього року вибори Студентського/ї мера/ки УМСА виграла студентка 5 курсу медичного факультету №1 Анна Вітько.

Протягом вишівської Студреспубліки відбулося ще безліч цікавих і драйвових подій. У перший же вечір пройшло відкриття та представлення команд із візитівками, що супроводжувалося креативними, а інколи і дуже неочікуваними номерами, запальними танцями, чудовими співочими виступами, жартами та безліччю інших цікавих активностей. Судді обрали 3 команди-переможниці. Також на Студеспубліці можна було пограти у «Квест», взяти участь у «Глоубел флешмобі», спробувати свої сили в психологічно-інтелектуальній грі «Студентська Мафія», спортивних змаганнях із міні-футболу та волейболу. Проводилися незабутні конкурси краси: «Перша Леді» та «Містер Студреспубліки».

До роботи Студреспубліки УМСА приєднався лідер полтавських республіканців Олег Слизько. Він привітав учасників/ць, наголосив на важливості проведення Студреспубліки безпосередньо в УМСА й запросив долучитися до регіональної Студреспубліки та фінального етапу, який відбудеться на 23-26 серпня на узбережжі моря.

Оргдіяльнісна гра відбулась у 2 етапи. На першому пленарному засіданні обговорили сьогодення академії: проблемні питання, позитивні моменти та шляхи для подальшого її розвитку. На другому – презентували шляхи розвитку академії, механізми їх здійснення та варіанти вирішення проблем, що стримують розвиток академії у визначених республіканцями векторах. Також відбулися пленарні засідання робочих груп на тему «Академія майбутнього-2030».

Академія сьогодні, на думку студентів/ок, має наступні проблемні питання:

Академія майбутнього. Шляхи досягнення:

Після 1-го пленарного засідання були сформовані 3 групи з наступними позиціями: група консерваторів «Наш дім – УМСА», група «Взаємодія і розвиток», група «Максимізація свободи».

Перша група до другого пленуму не добула і саморозпустилась, що свідчить про необхідність змін в УМСА, модернізації.

Всі групи відзначали необхідність соціокультурної інтеграції студентів/ок-іноземців/иць і мерія Полтави повинна в цьому питанні стати партнеркою: сприяти в питанні відкриття Будинку творчості УМСА, у місті повинні бути спільні заходи зі спільнотами різних народів світу на постійній основі чи періодичні (культурно-туристичні, спортивні, гастрономічні, освітні, соціальні).

Проявилася і проблема вузького профілю студентського самоврядування, яке займається розважальними заходами і практично не бере участь в інших прогресивних напрямках роботи академії, але саме Студпарламент повинен стати суб’єктом модернізації УМСА (від позиції споживача – в сторону позиції дії).

Досягнення академії свідчать про успіхи в медицині й освіті, цей факт наводить на думку, що саме УМСА повинна бути рушійною силою в розвитку місцевої громади, а значить дискусія розвитку УМСА для системи охорони здоров’я України повинна посилюватись.

Сутність Студреспубліки не тільки у виборах, засіданнях, мітингах, конкурсах, а й у тому, щоб навіть незнайомі люди за 3 дні стали справжньою злагодженою командою.

Зустрінемось уже незабаром на Полтавській регіональній Студреспубліці!