Site icon Студреспубліка

«Буде мир і буде справжнє світло»

16–17 червня 2019р. у київському Будинку кіно пройшов V Міжнародний кінофестиваль «Світло». Студреспубліка вміє дружити, тому надала інформаційне сприяння події, наші активіст(к)и відвідали подію, а лідер республіканців Павло Вікнянський виступив під час урочистого відкриття кінофесту.

Які стрічки були запропоновані для перегляду та конкурсної оцінки, скільки країн стало учасницями конкурсу та хто ж отримав бажану перемогу – в тексті далі.

Кінофестиваль був започаткований у 2013р. Спілкою християнських письменників України як майданчик для популяризації світлого, надихаючого кіно.

Цьогоріч програма кінофесту переважно складалася з робіт українських режисерів/ок. Також були представлені стрічки німецького, угорського та шведського виробництва.

 

 

 

 

 

 

 

 

Показ конкурсних робіт відбувався протягом двох днів. Незважаючи на спекотну погоду, червона зала Будинку кіно була заповнена. Серед глядачів/ок були і діти, і молодь, і люди похилого віку. Це говорить про те, що «Світло» — дійсно фестиваль для сімейного перегляду, який формує в суспільстві попит на світле мистецтво, зокрема, кіно.

Під час офіційної церемонії відкриття з запальним вступним словом звернувся до аудиторії лідер республіканців України Павло Вікнянський. Він подякував організаторам — Костянтину та Світлані Шаповаловим і їхній команді за, без перебільшення, подвижницький подвиг, зауважив, що завдяки і їхній праці обов’язково незабаром станеться відродження українського кіно. «Ця праця пролягає через просвітництво. Коли ми самі собі відкриваємо очі і допомагаємо відкрити очі іншим. Обов’язково переможемо, буде мир і буде справжнє світло!», — наголосив Вікнянський.

Фільмом-відкриттям цього року стала іронічна стрічка «Герой мого часу» режисерки Тоні Ноябрьової. На кінофестивалі також демонструвалися ігрові та документальні короткі метри, анімаційні роботи та соціальні ролики про актуальне й вічне — допомога іншим, людяність, любов, цінність стосунків, все те, що не купиш ні за які гроші.  

Завершився кінофестиваль «Світло» нагородженням переможців і дипломантів, яких визначало як професійне, так і глядацьке журі. Гран-прі конкурсу взяв короткометражний ігровий фільм режисера Михайла Іллєнка «Урок». Також переможців/ниць було визначено й у 5 основних номінаціях: «Ігровий короткометражний фільм», «Документальний короткометражний фільм», «Соціальний ролик», «Анімація» і «Приз глядацького журі», а ще відзначені краща головна, жіноча і чоловіча ролі, краща операторська робота, кращий монтаж, звук, ідея та вручено номінацію за реальний документальний приклад людяності.

 

 

 

 

 

 

Фестиваль не залишив байдужим жодного/у глядача/ку, зокрема, і республіканців, вони продовжували обговорювати стрічки в кулуарах та ділитися своїми враженнями. Кіно на всі 100% виконало свою просвітницько-інтелектуальну задачу.