Site icon Студреспубліка

Політика пам’яті як політика для живих

1747c1cb990b496ca5e2443cd328cd6a100-річчя Жовтневої революції – чудовий привід для глибокої розмови про уроки минувшини, а значить про майбутнє. Наслідки епохальної події, яка змінила всю планету, в Україні викривляються. Саме тому Жовтню і дискусії про адекватні політики пам’яті Студреспубліка присвячує Громадянський лекторій на тему: «Політика пам’яті як політика для живих», який відбудеться 7 листопада 2017р. у Києві. Реєструйтесь!

Замість пропаганди та політики безпам’ятства — потрібна деміфологізація, зважені та максимально об’єктивовані політики пам’яті, які шукають не те, що розділяє, а те, що робить нас Людьми. Аналіз Жовтня – ледь не ідеальна можливість для актуалізації цієї проблематики. Як долучитися до експертів та активних українців, які під час Громадянського лекторію дискутуватимуть про 1917-й і політики пам’яті – далі.

Необхідність системної модернізації України, переформатування державного механізму, гуманізації українського суспільства передбачає зміну інтелектуального клімату в країні та створення потужної системи громадянського просвітництва.

Громадянські лекторії – важлива ініціатива, яка збирає активістів, експертів, молодих лідерів і просто небайдужих громадян разом для діалогу про інноваційний розвиток України й особистісну самореалізацію в нових складних умовах, про розвиток людини й універсальні цінності. Формат події – інтенсивний лекторій у режимі доповідь-обговорення на зазначену тематику.

Багаторічний культ всенародного свята Жовтневої революції змінився її майже повним замовчуванням і псевдоісторичними маніпуляціями, що неприйнятно і з політичної, і з наукової точок зору, враховуючи безпрецедентне згортання соціальних гарантій у нинішній Україні, а також те, яку роль у революції відіграли уродженці й мешканці України, як вона вплинула на всю подальшу історію людства.

Так, Жовтнева революція — складне, неоднозначне явище, але дивно відсікати себе від того, що робить нас частиною світового наративу. Вона не тільки перекроїла мапу світу, була сповнена трагічності — вона дала і могутній поштовх до нового робітничого руху в багатьох країнах, на ділі втілила в життя ті соціальні та політичні права, за які трудящі, інші упосліджені групи вели довготривалу боротьбу.

До участі в Громадянському лекторії, що відбудеться 7 листопада з 10:30 до 20:00 (початок реєстрації з 10:00) під час Громадянського лекторію: «Політика пам’яті як політика для живих», що проходитиме в Київському міському Будинку природи (м. Київ, вул. Рогнідинська 3) запрошуємо прогресивних громадян, філософів, істориків, політологів та інших інтелектуалів, активістів, журналістів, студентів. Попередньо треба пройти обов’язкову онлайн-реєстрацію. Кількість місць обмежена!

Партнери: Інститут вільної історії (Інститут боротьби з безпам’ятством), Газета прогресивних людей «Нова Республіка», Журнал «Спільне».

Умови участі

Про ІІI Громадянський лекторій у Полтаві (2017)
Про Громадянський лекторій у Києві (2017)

Про ІI Громадянський лекторій у Полтаві (2016)
Про І Громадянський лекторій у Полтаві (2015)