Site icon Студреспубліка

Масова евакуація молоді — вирок для показників роботи Жданова

Під кінець року журнал «Фокус» вирішив проаналізувати роботу уряду Володимира Гройсмана й інших центральних органів виконавчої влади і з цією метою звернувся до експертів. Лідер республіканців Павло Вікнянський суворо оцінив роботу очільника Мінмолодьcпорту Ігоря Жданова: «Масова евакуація молоді з України — це неприємний тренд. А для показників якості роботи Жданова – вирок».

Результат особливо не здивував. Ефективність міністрів і керівників відомств оцінювали за 12-бальною системою, і як і рік тому, середня оцінка уряду Гройсмана склала 7 балів. Робота Мінмолодьспорту також була оцінена на 7. Свідчення застою. Аргументація оцінок і повна версія коментаря Вікнянського — далі.

Оцінювали для журналу «Фокус» діяльність Жданова та Мінмолодьспорту на його чолі Павло Вікнянський, голова ВМГО «Студентська республіка», Ілля Шевляк, президент громадської організації «Спортивний комітет України», Вадим Костюченко, перший віце-президент Федерації футболу України, Володимир Бойко, спортсмен-парашутист, керівник авіаційно-спортивного клубу. Бали підсумовувалися і ділилися на кількість експертів по кожному фігуранту рейтингу. В результаті вийшов середньоарифметичний бал.

Ігор Жданов рідко потрапляє в скандальні ситуації, часто граючи на випередження і коментуючи будь-яку критику на адресу свого відомства. На особистій сторінці в Facebook він оперативно дає доручення з приводу проблем, що піднімаються медіа. Міністр публічно бореться з договірними матчами, тут же повідомляє про перемоги українських спортсменів і звітує про збільшення фінансування свого відомства.

Його діяльність підтримує Спортивний комітет України, вважаючи, що краще за всю історію виступ Національної збірної України на Всесвітніх іграх — це заслуга в т.ч. міністерства. Однак зовсім уникнути критики Ігорю Жданову не вдається. Українська шахістка Марія Музичук, яка нещодавно не змогла потрапити на чемпіонат Європи через заборгованість міністерства, все-таки залучила невразливого міністра в скандал. За словами Музичук, проблема полягає не стільки в боргу перед спортсменкою, скільки у ставленні до цієї проблеми самого відомства.

Лідер республіканців Павло Вікнянський у своєму коментарі досить різкий: «Молодь має відігравати особливу громадянську місію — бути локомотивом прогресу, інновацій, майбутнього. Особливо у складні часи. З цієї позиції Мінмолодьспорт мусить бути не другорядним органом влади, якому приділяють увагу та виділяють ресурси за залишковим принципом, а одним із ключових. Натомість, бачимо сумну картину, коли змістовні, неімітативні зустрічі Жданова з лідерським активом загальнонаціонального молодіжного та дитячого руху, тобто людьми потужними, хоч можливо й опозиційно налаштованими (що для молоді не тільки природньо, але й корисно) — повністю відсутні.

Це чітко показує налаштованість влади у царині роботи з молоддю на кабінетну, бюрократичну, «неживу», менторську роботу, а не на діалог, креатив і політико-ідеологічну неупередженість. Викликає велике навіть не занепокоєння, а загрозу перекіс у сторону індоктринації, коли замість сприяння формуванню багатогранної вільної особистості — виховують ідеологічно-лояльного підданого. До речі, питання тут не лише в некомпетентності нинішньої команди на чолі зі Ждановим — видно, що сам принцип, коли міністром молоді призначають нефахових людей згідно якихось політичних «договорняків», є хибним.

Якщо коротко підбити підсумки, то масова евакуація молоді з України — це неприємний тренд. А для показників якості роботи Жданова — вирок».