Site icon Студреспубліка

Чи здатні українці вийти з зачаклованого кола свого неуцтва?

IMG_33641-2От таке проблемне питання поставив молодий актив Тернопільщини під час публічного обговорення теми літнього циклу Студреспубліки «Освіта — ключовий напрямок нової індустріалізації України». Локацією дискусії став знаменитий Тернопільський замок.

У рамках бонусної кампанії студреспубліканці влаштували всеукраїнський батл, хто ж буде більш активний, винахідливий і розумний — ще до фіналу Студреспубліки-2017. Отримані бонуси дуже знадобляться під час гри на фіналі. Про що говорили під час змістовного заходу, який 2 серпня 2017р. провів Студентський магістрат Тернопільщини — нижче.

Нещодавно, 28 липня країна святкувала перехід до християнства, але незрозуміло, чим тут займалася церква останні 1000 років, оскільки українці по своїй магічно-міфологічній-ельфійско-природній культурі є язичниками.

Сприйняття часу — ключ до розгадки, основна суть язичництва полягає у циклічності часу та його безперервному повторенні через основні сюжети, як у свідомості так і у народних приказках. Наприклад: «українці ходять по колу», «все йде до повторення сюжету 1917р.», і так із року в рік, із дня у день – як у фільмі «День бабака». Саме такий циклічний час породжує світоглядне сприйняття, що немає виходу, і знову повториться те, що було. Розмикання цього circulus vitiosus відбувається поставленням цілі: куди ти йдеш, і для чого це тобі потрібно, тоді з’являється перспектива, розвиток, саме так лікується депресія та апатія, тому що вихід є завжди, і час із циклічного стає лінійним.

 

 

 

 

 

 

 

 

Поставлення цілі – це набуття суб’єктності, українська ж культура — це культура зняття суб’єктності. У буденності це виливається фразами типу «масло подорожало», «БТРи поламалися». Сталін сказав розумну річ: «Кожна помилка має своє прізвище». Хтось підіймає ціни на масло, через чиюсь халатність техніка ламається. Тому що суб’єктність – це відповідальність, простіше сказати: «Ми відправили тобі на пошту лист», чим «Я відправив тобі на пошту лист». Це психологічна хвороба українців – від президента до двірника. І лікується вона заміною у свідомості людини розуміння відповідальності: це не хліб у супермаркеті, який захотів — узяв із полиці, а не захотів — не взяв, відповідальність настає завжди, людина автоматично бере на себе відповідальність, навіть знімаючи з себе відповідальність.

Обговорення цих проблем викликало жваву дискусію на відкритій лекції, яку тернопільські студреспубліканці влаштували поблизу однієї з туристичних родзинок міста — Тернопільського замку. Молоді люди дали оцінку, що зняття суб’єктності є однією з основних проблем наших розбещених хлопчиків, тому, щоб переродитися і стати чоловіком і провести нову індустріалізацію, потрібно це розуміти і працювати над собою, трансформуючи спочатку свій внутрішній світ, а потім реальність навколо – ставши справжньою людиною, чоловіком. На жаль, істинна лажа — не в загнутих вгору носках нечищеного взуття, істинна лажа в тому, що ні в суспільстві, ні в жінок попиту на справжніх чоловіків – немає. Суспільству потрібен «лохторат», тобто справжній чоловік для нього той, хто може дуже твердо і принципово пояснити, чому треба голосувати за партію, за яку велів голосувати його начальник, і чому не можна бити міліціонера, який вбиває його товариша, а треба йти до суду. А нашим дівчаткам, у масі своїй потрібні «молодші подружки», щоб слухалася, було не соромно взяти з собою — але при цьому, з членом і банківською карткою.

Та потрібно йти, оскільки шлях «осилить йдущий». І важлива частина цього шляху буде під час фіналу Студреспубліки-2017 на морі під Очаковом. Долучайтеся, реєструйтеся: