Site icon Студреспубліка

Змінити майбутнє можна, впливаючи на владу

«Без демократії немає свободи […]

Захищати її та відновлювати там, де її порушено –

це перший обов’язок кожного, хто любить свободу»

Фрідріх Еберт

 


10-13 листопада 2011р. у м. Суми відбувся семінар «Забезпечення впливу молоді на рішення місцевої влади шляхом участі у нормотворчості», який пощастило відвідати активістам Студреспубліки з м. Івано-Франківська – Вірі Андріюк та Ірині Давиденко.

Впливати на прийняття рішень на рівні своїх громад вчилися молоді активісти з Сумської та Київської області. Захід відвідали й інші активісти ВМГО «Студентська республіка» Сум та Києва.

Проведенню незабутнього навчально-практичного семінару у м. Суми завдячуємо німецькому фонду ім. Фрідріха Еберта (нім. Friedrich Ebert, (1871-1925) — німецький соціал-демократ, один з провідних діячів СДПН, лідер її правого, крила, перший рейхсканцлер Німеччини, перший демократично обраний президент Німеччини).

Оскільки студреспубліканці беруть активну участь у поширенні політики свободи, солідарності та справедливості в Україні, наша участь у подібних заходах є актуальною та плідною.

Ми отримали відповідь ніби на всім відомі питання: хто такі депутати, що входить в їхні обов’язки та повноваження. Віра Андріюк зауважила, що отримані знання стануть в нагоді не тільки чинним та майбутнім помічникам місцевих обранців, а також бажаючим стати в майбутньому депутатами, молоді, яка займає активну позицію та прагне впливати на прийняття рішень місцевих рад.

«Депутатського фонду не існує!» — тепер переконано стверджую у своїй громаді  Ірина Давиденко. Справді, більшість присутніх вважали, що у розпорядженні місцевих депів є ніщо інше як «депутатський фонд», який насправді є «сурогатом», «опіумом» для некомпетентних депутатів. Що це? – це є частина місцевого бюджету, за допомогою якого з-під носа «обраних» «уводять» решту місцевого коштів (а в цей час ним розпоряджається мер & Кo).

Також студреспубліканцям нагадали про особливості виборності та підзвітності депутатів на місцевому рівні, прийняття місцевих бюджетів, особливості місцевого самоврядування.

Особливо корисними для нас стали практичні завдання: розробка бюджетів організацій, які перебувають на держбалансі (садки, лікарні, комунальні організації), у міні-групах працювали над проектами рішень місцевих рад, вправлялися у складанні посадової інструкції для помічників депутатів.

Хайлайтом програми був влаштований організаторами брейн-ринг, де учасники від Студреспубліки продемонстрували високий ступінь засвоєння поданого матеріалу.

Сподіваємося, що учасники скористаються отриманими знаннями і влада буде асоціюватися, не з «дорогими тачками», вседозволеністю та безвідповідальністю, а з компетентністю, законністю та патріотизмом!