Site icon Студреспубліка

Хмельницькому – статус столиці! Хмельницькому – власні іпотеки!

Протягом двох днів, 26 і 27 червня молодь Хмельницького мізкувала над тим, яке ж воно – місто майбутнього? Дійсно, ми не щодня думаємо про те, який вигляд матиме наше рідне місто в майбутньому. Та такий день настав і ось що ми отримали в результаті.

Три команди з 4 вишів міста, аудиторії університету, занудний вахтер і невирішені питання.

ОДГ (оргдіяльнісна гра) була віддділена від регіонального мульти-фестивалю "Студентська республіка-2010" цілком свідомо…а ще тому що на місці проведення мульти-фесту за день до визначеної дати ноги встрягали в болото разом із взуттям. У критично короткі терміни було змінено план проведення і повідомлено молодь про зміни. І не зважаючи на усі труднощі (більша половина оргкомітету в процесі підготовки здавала держіспити, захищала дипломні, курсові…) ОДГ відбулась!

Отож, Хмельницький – місто майбутнього! Власне, важко заперечити і ніхто і не намагався, хтось стверджував, що Хмельницькому потрібно зовсім трошки підтягнутись і все в нас буде ok! Дехто закликав звернутись до сусідів європейців і перейняти досвід, а дехто закликав…давайте створимо DINOPARK з генетично вирощеними динозаврами і тоді Хмельницький точно стане містом майбутнього! «Ох вже ці фантазери» — хтось скаже…а давайте згадаємо як дивилися на тих, хто розпинався про можливості мобільного телефону, інтернету…тепер ми без цього як без рук.

Хмельницький – місто торгівлі, і ні для кого не секрет, що основна «фішка» це речовий ринок, який займає третє місце в Європі за об’ємом продажів. Отож, була висунута пропозиція зробити Хмельницький столицею моди! А чому ні? Сила силенна різної якості речей, з країн ближнього і дальнього зарубіжжя, безліч приватних цехів з пошиву речей… це ж справжній рай для модниць із різним рівнем достатку!

Південний Буг – чудова річка, у якій стільки всього недослідженого… і у однієї з команд виникла ідея, а чому б не організувати дайвінг з вивченням таблиці Менделєєва по дну річки! Чого там тільки нема, на цьому дні… Або збудувати чудовий фонтан, який би утворював арку з води через міст у центрі міста над Бугом… ідей, насправді, безліч, як можна наше рідне місто прикрасити і надати йому особливого шарму.

Але це все обгортка, головне те, що в середині. А саме, як живеться у місті майбутнього? Чи є умови для населення отримувати якісну освіту у рідному місті? Чи є можливості не виїжджати закордон чи до інших міст у пошуках кращого життя? От над цим прийшлося добре подумати, бо ж як було зазначено однією з команд — «Риба гниє з голови» і тому зміни потрібні – кардинальні і у самій верхівці. На прикладі освіти, ми вже побачили, що поступовий перехід від радянської системи до європейської зводить нанівець взагалі усе що пов’язано зі словом – освіта. Або європейська, або радянська – така позиція була прийнята більшістю учасників ОДГ. Різкість та кардинальність сьогодні не лякає молодь!

Що стосується соціальної сфери, то виявилось що у нас все є для того щоб бути містом майбутнього але проблема у тому, що все це НЕ ПРАЦЮЄ! Є різні центри для сімей, для молоді… єдине, що потрібно це зробити їх популярними і щоб ходити туди було не соромно!

Майбутнє Хмельницького – це розвинутий туризм! У нас є що показати але воно у такому стані, що на очі сльози навертаються… І це, за словами однієї з груп, можна вирішити побудувавши DINOPARK!

Щодо політичного майбутнього,то було вирішено – для того щоб майбутнє все таки настало і ми ще в ньому були потрібно просто змінити ставлення до того, чим ти займаєшся! Була навіть пропозиція змінити назви керівних посад, щоб вони звучали якось солідніше: так, одна група запропонувала змінити посаду мера на посаду імператора, а усяких там начальників назвати боярами. Можливо це смішно, можливо і безглуздо і ніхто не збирається перейменовувати такі посади. Але висунувши таку пропозицію була піднята одна з найважливіших тем – тема довіри, і тут вже не до сміху.

За тиждень – усі команди боротимуться за право увійти до магістрату, а для цього вони на два дні теж займуть певні керівні посади, і подивимось ким будуть вони по суті своїй – теперішніми начальниками чи колишніми боярами… і чи спробують вони вести по-новому там свою політику, політику майбутнього…