Site icon Студреспубліка

Чемний Smile по-франківськи

Відгомоніла Студреспубліка у Івано-Франківську.  Студенстьким мером став студент четвертого курсу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Ярослав Чемний.

Здається, тільки нещодавно все розпочиналось. І ось, вже  десяту річницю відзначає Всеукраїнський молодіжний проект «Студентська республіка», який традиційно щороку проходить в кожному обласному центрі нашої держави. Кілька років поспіль він виступає переможцем урядового конкурсу проектів серед молодіжних громадських організацій та включається до плану заходів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту щодо святкування Дня молоді та Дня Конституції.

«Студентська республіка» — це передусім фестиваль  молоді та студентства, який був створений з метою   виявлення лідерських  здібностей в його учасників та надання допомоги в усвідомлені важливості виборів у побудові громадянського суспільства.

"Студентська республіка" – це шлях для молодих людей ознайомитися з усіма труднощами політичного життя суспільства, можливість брати участь у їх вирішенні і сформувати на основі цього певний тип політичної культури.

27 та 28 червня в Івано-Франківську, неподалік від міського озера, на літній сцені в парку ім. Т.Г. Шевченка пройшов студентський мульти-фестиваль «Студентська республіка». Організатороми виступили  ВМГО «Студентська республіка» та Народно-демократична ліга молоді, за підтримки міського голови В.А. Анушкевичуса, обласного управління у справах сім’ї та молоді, а також управління у справах сім’ї, молодіжної та гендерної політики міськвиконкому.  Спонсорами даного заходу стали: розважальний комплекс  «Льодова Арена», Інтернет-сервіс провайдер «Uteam», ОТБ Галичина (генеральний  інформаційний спонсор), «24 канал», газета  «Світ Молоді», «Експрес».

Програма заходу була  надзвичайно насиченою. Маса емоцій, бурхливих дискусій, цікавих конкурсів … Мультифестиваль «Студентська републіка» в Івано-Франківську включав в себе  наступні фестивалі: «Квест», «Мафія», «Брейн-Ринг», «Нічна туса», КВК, конкурс краси «Перша Леді», дебати.

Заявки на участь у заході  подали п’ять команд  з кількох внз нашого міста (Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника, ІФНТУНГ, Медичного університету та ін), які були зареєстровані як політичні партії:  «Хлопці з Заходу», «Останній Ряд»,  «Smile»,  «НП»   та «Real Changes».

Зранку 27 червня в центрі міста Івано-Франківськ виникла  держава під назвою «Студентська республіка», в якій  відразу ж завирувало життя. Агітки, плакати, гучна музика, палатки, метушня…. Одним словом, виборча кампанія розпочалась! Політична гра перегукувалась із безліччю розважальних заходів, в яких з радістю приймали участь та перемагали громадяни «Студентської республіки». Зокрема, в змаганнях по квесту перше місце посіла комадна “4U” — збірна вузів, в дебатному турнірі перемогу здобули  представники партії «Real Changes». До речі, щодо останнього, то тут цього року відбулися певні позитивні зміни. Організацію  та оцінювання  вмінь і навичок учасників в ораторському мистецтві  зголосилась  провести «Дебатна академія». Учасникам був запропонований досить цікавий сценарій, за яким кожен із них при розгляді певної проблеми (молодіжна політика) міг побувати в ролі уряду та опозиції.

Звісна річ, кульмінацією мульти-фестивалю стали самі вибори. За підсумками голосування, набравши однакову кількість голосів, перемогу розділили між собою          «Хлопці з Заходу»  та «Останній Ряд». Члени даних партій і зайняли місця в магістраті:  Скрипник Володимир, Скрипнки Віталій, Фесьо Тетяна , Романів Тарас,  Вережак Іван, Грабовецький Микола, Тидір Олег, Дем’янчук Тарас, Балажій Віктор та Сорочин Іван.

А як же бути з мером? Представник чиєї партії має право очолити дану посаду? Після півгодинної наради між представниками трьох команд (до участі була запрошена і партія «Smile»,  яка за підсумками голосування програла переможцям тільки в один голос) було винесено рішення, згідно з яким мером «Студентської республіки-2008» Івано-Франківська став лідер партії «Smile», студент четвертого курсу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Чемний Ярослав. Ось вам приклад того, як вирішуються кадрові питання в демократичному суспільстві, де немає переможців чи переможених.

Без сумніву, цьогорічна «Студентська республіка» в Івано-Франківську стала взірцем типової школи молодих лідерів, де кожен міг проявити себе та свої вміння. Беручи даний факт за основу, віримо, що у  фінальній частині всеукраїнського фестивалю, який проходитиме в кінці серпня в Криму, наша команда опиниться в числі переможців.