Site icon Студреспубліка

«Україно — навчися мріяти красиво!»

В черговий раз, 8–11 березня 2012р. ми зібрались у готельному комплексі «Аратта», що на Закарпатті, на «IV Зимову Студреспубліку», яку, принаймні я, вважаю найбільш інтелектуальним громадських проектом в Україні.

Тема оргдіяльнісної гри звучала так: «Республіка як вихід із кризи державотворення», тому гравці ставили перед собою задачу розв’язати концептуальні проблеми української кризи та пропонували свій варіант країни-мрії.

Взагалі-то мріяти ми можемо всі. Принаймні так хочеться думати. Але якщо трохи підняти горизонт наших думок та спробувати уявити не маленьку мрію людини, а справжню країну-мрію, то описати те, що хочемо побачити у майбутньому стає дедалі важче.

В ході гри, ми погодились, що українська мрія повинна стати не калькою існуючих у світі поглядів. Ми розуміємо, що використання відомих шаблонів і практик не допомагало раніше, не допоможе і в майбутньому. Ми унікальні, а тому гідні власного місця серед інших народів. Інакше залишимось на задвірках цивілізації, понуро копіюючи більш вдалих сусідів і вірячи в популізм місцевих політиків.

Якою повинна бути Україна у майбутньому? Якщо українці не дадуть відповідь на це запитання, тоді і майбутнє для України ніколи не настане. Ми будемо вимушені вічно жити у теперішньому стані.

Пошуки відповіді на таки питання штовхають людину на надзусилля.

Неможливо поїхати на «Зимову Студреспубліку» і не залишитись один на один з питанням майбутнього цілої держави. Це дійсно стимул для справжнього патріота.

Справжнього — це не такого, який лишень співає пісні та розмовляє українською. А такого, який зможе запропонувати власний шлях порятунку країни та візьме відповідальність за його втілення.

Вірю, що на «IV Зимовій Студреспубліці» нам вдалось більш явно окреслити образ майбутньої України-мрії.

Він складається з втілення наступних проектів, розроблених групами гравців:

·          — пряма демократія та безпосереднє керування власними податками;

·          — біометричні технології: Людина якісно нового типу;

·          — технологічний стрибок та заселення космосу.

Слід зазначити, що всі проекти за своєю суттю та ідеєю є цілком республіканськими та направлені об’єднати українців спільною справою. Це справа подолання кризи державотворення, справа побудови нової країни. Країни, в якій ми хочемо жити!

Коментар одного з експертів, психолога о. Антонія Рудого щодо перебігу та підсумків «IV Зимової Студреспубліки»:

«Украина — научись мечтать красиво!

Карпаты всегда прекрасны!

Красота гор соотносима с духовным восхождением — чем выше поднимаешься, тем восхитительнее приключение…

И тут нам  повезло, что ЗиСР всегда проходит в Карпатах. Изначально мы были полны энергии. Так и сказал наш неотразимый Павел Викнянский: «Горы наш источник энергии, а значит и бесценный ресурс…». Так же прекрасны были творческие изыскания групп студреспубликанцев, отважившихся покинуть теплые квартиры и оказаться вдали от цивилизации… Ведь там нет не только интернета, но и даже мобильник не работал.

Синергия была умело, направлена на усилия. Усилия ради будущего нашей страны Украины.

Надежда на прекрасное будущее теплилась в сердце у каждого участника. Но мало тех, кто верит в иное будущее, отличное от нашей сегодняшней жизни. Еще меньше тех, кто для этого, что-то делает.

Целеустремлённость, (по-моему) оказалась основной чертой, характеризующей участников этой игры.

Для сильной Украины многие готовы были трудиться, а нужно было начинать с простой детской мечты. Лишь самые младшие участники были способны еще искренне говорить о своих мечтах. Видимо это показательно.

Ведь с годами мы все измеряем деньгами, и ушлость в накоплении денег заменяет радость от воплощения красивой мечты, а особенно красива мечта — это идея Украины, где сбываются все прекрасные желания каждого человека. Рад за всех, кто был и кто доехал».