Site icon Студреспубліка

Справедливість переможе, якщо разом боротися за неї

Півроку триває скандал стосовно заангажованого та непрозорого конкурсу щодо фінансування державою у 2014р. проектів всеукраїнських молодіжних і дитячих організацій. У жовтні обурені активісти навіть виграли суд у Мінмолодьспорту, який визнав протиправний характер конкурсу. У відповідь же команда екс-міністра Булатова замість діалогу продовжила роздмухувати конфлікт. Проте новопризначений «міністр молоді» Жданов, за результатами перемовин із протестантами, запропонував припинити тяганину та підписати Мирову угоду, текст якої і врахував Апеляційний суд у своїй ухвалі 20 січня.

Як відомо, у червні 2014р. Мінмолодьспортом на чолі з Дмитром Булатовим був проведений скандальний, заангажований і непрозорий конкурс по відбору для фінансування найкращих проектів молодіжних і дитячих організацій. Активісти не «проковтнули», подали до суду – і виграли його.

Однак… колишнє керівництво Мінмолодьспорту замість роботи над помилками, влагодження конфлікту та нормалізації відносин із громадянським суспільством, вирішило і далі «воювати» з тими, хто має бути партнером, і подало апеляційну скаргу.

Незадовго до її розгляду в Київському апеляційному адміністративному суді новим Міністром молоді та спорту став Ігор Жданов. Одразу ж голова Українського молодіжного форуму й активний учасник судового процесу Станіслав Куценко повідомив нового «міністра молоді» про цю ганебну історію. Після цього п. Жданов зустрівся з протестантами і позначив дану ситуацію як абсурдну, адже профільне міністерство повинно сприяти розвитку молодіжної політики в країні, а не судитися з дитячими та молодіжними організаціями. Він запропонував організаціям-протестантам підписати Мирову угоду.

Незважаючи на недовіру до Мінмолодьспорту в світлі його останньої «політики», громадські лідери все ж пішли назустріч відкритим прагненням нового міністра розпочати роботу без негативного спадку попередників і включилися разом із заступником Міністра молоді та спорту Сергієм Митрофанським в обговорення тексту «мирової».

Лідер республіканців Павло Вікнянський із цього приводу зазначив: «Звичайно, є пересторога, що знову можуть «кинути»… Проте, якщо ми відповідальні громадяни, то, врешті, маємо вчитися домовлятися як один із одним, так і в стосунках між інституціями держави та громадянського суспільства. Тим більше, що ознака високої культури – то здатність до роботи з конфліктом як із можливістю подальшого розвитку. Ми пішли на дуже серйозні поступки – тепер очікуємо на аналогічний крок і від держави, вже після примирення».

У підсумку, 20 січня 2015р. Апеляційний суд прийняв ухвалу, де підтвердив пункти підписаної Мирової угоди між ВДГР «Школа Безпеки» (позивач), ВМГО «Студентська республіка», Українська студентська спілка, ВМГО «Кадрова спілка молодих політиків і управлінців» (треті особи) та Міністерством молоді та спорту України.

Отже, тепер міністерство, зокрема, зобовязано до 1 березня п.р.:

• провести перевірку дій членів конкурсної комісії з розгляду проектів і притягнути винних у порушеннях до відповідальності, не допустити більше їхню участь у подальших конкурсах;
• разом із громадськими організаціями розробити та підготувати до прийняття Кабміном новий порядок проведення конкурсу з визначення програм, розроблених інститутами громадянського суспільства.  

Сподіваємося, схожих негативних інцидентів між Міністерством молоді та спорту та громадськими і дитячими організаціями більше не трапиться, адже вони повинні не суперечити одне одному, а рухатися в одному ключі, ефективно взаємодіяти. 

Наприкінці, хотілося б ще раз подякувати всім, хто боровся за справедливість разом із нами: сміливій лідерці Дитячого руху «Школа Безпеки» Аллі Негрієнко, юристам Дмитру Коссе й Артему Ніколенку, голові УМФ, представнику Української студентської спілки Станіславу Куценку, голові ВМГО «Кадрова спілка молодих політиків і управлінців» Павлу Гройсбергу, а також Олександру Щербі та всім активістам Студреспубліки, які вболівали за нас і морально підтримували під час судових засідань. Ми довели, що цивілізованим чином можна і треба боротися й перемагати!

Активісти виграли суд у Міністерства молоді та спорту
Чому Мінмолодьспорт виступає проти активної молоді?
Ми повинні перемогти тих, хто «віджимає» Україну