Site icon Студреспубліка

«Повітряні замки дешевше будувати, ніж справжні»

Так мислили учасники круглого столу «Зміни ментальності в різні історичні періоди» у рамках проекту «Академія майбутнього», який був ініційований легендарним професором Георгієм Почепцовим, і нещодавно відбувся за участі Лідера Студреспубліки Павла Вікнянського.

Захід відбувся 1 червня 2010р. за участю науковців і керівників різних українських університетів (Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, Київський національний технічний університет «КПІ», Національна академія державного управління при Президентові України, Маріупольський державний гуманітарний університет та ін.) і дослідників з громадських організацій, у т.ч. друга Студреспубліки Тараса Плахтія.

З основною доповіддю виступив доктор філологічних наук Г.Г.Почепцов, який наголосив на тому, що будь-якій історичній зміні передує зміна свідомості людей, яка може бути або природною, або штучно стимульованою. Одночасно згадувалися конкретні історичні приклади, де такий інструментарій розроблявся і застосовувався.

У доповідях і повідомленнях учасників наукового зібрання були розглянуті такі проблеми, як особливості української ментальності, інструментарій з трансформації соціальних систем, методи захисту від зовнішніх впливів щодо зміни ментальності, етичні проблеми трансформації ментальності.

Зокрема, можна виділити такі цікаві тези:

— зараз контроль знань іде через телебачення (раніше — через університети);

— зміна ментальності дає зміну історичних періодів;

— світ іде від фізичного до інформаційного, а зараз — віртуального простору, де головною артилерією виступає Голівуд;

— повітряні замки дешевше будувати, ніж справжні;

— сакральне дуже слабо перекодується на матеріальне;

— успішні зміни ментальності — «експортно-орієнтовані»;

— зміни мають лягати на архетип;

— умови для зміни ментальності — то критика традиційних цінностей і делігітимізація влади.

Нестандартною була і сама форма проведення заходу за участю відомих людей — неофіційна, у приміщенні пивного ресторану. Окрім змістовної дискусії, всім учасникам діалогу пощастило отримати книгу Г.Г.Почепцова «Майбутнє: стратегії, сценарії, комунікації» з рук самого автора.