Site icon Студреспубліка

Навіщо нам потрібна Україна-2050?..

…якщо ми, мовляв, продаємо ідеї учасників «Нового старту»… закордон?!

Прес-конференція щодо проведення ІІ всеукраїнського проекту «Новий старт. Стратегія-20 для України» відбулася 20 квітня у київській Книгарні «Є».

Взяли участь у заході як потенційні учасники, так і представники ЗМІ. Останніх було доволі небагато, оскільки тенденція вважати резонансними та цікавими лише події за участю так званих віпів та представників шоу-бізу, на жаль, уже стала звичкою популярних медіа.

Проте, лідер Студреспубліки Павло Вікнянський не лише розповів, як реалізовуватиметься проект цьогоріч, а й з радістю дав відповіді на всі запитання присутньої публіки. Пропонуємо найбільш гострі з них до вашої уваги.

Навіщо будувати Стратегію-2050, якщо у нашій країні невідомо, що буде завтра? Чи не надто далекі і непотрібні горизонти ви намагаєтесь охопити?

Подібні стратегії є у багатьох сучасних розвинутих державах, а я не думаю, що Україна сильно їм поступається. Ми повинні мати свій чіткий курс та логіку розвитку. Свого часу таку стратегію будували, наприклад, для країн-засновниць Євросоюзу Конрад Аденауер та Робер Шуман. Зараз ми вже бачимо, наскільки це було необхідно, а тоді ці трохи фантастичні ідеї здавалися нереальними.

Чому ідеї переможців першого «Нового старту» досі не реалізовано?

Після гри і визначення кращих самі учасники минулого року вирішили, що є необхідність доопрацювання їхніх матеріалів. Вони мали рецензії експертів та досвід від спілкування з колегами, і тепер ми чекаємо на закінчений, «просунутий» варіант. Конкурсанти вже під час проведення оргдіяльнісної гри зрозуміли, наскільки масштабних проектів потребує країна. Саме тоді і було прийнято рішення про подальше побудування стратегії не на 10, а на 40 років.

Останнім часом нам закидають звинувачення у… продажі цих ідей закордон. Мовляв, позбирали кращі матеріали і таким чином просто використали інтелектуальний потенціал учасників. На це я скажу лиш одне: навіщо нам Україна-2050, якщо ми продаємо ці ідеї? Якби ми хотіли поживитися, то шукали б дієвіших методів. А зараз ми реалізуємо «Новий старт» в Україні та для України.

— Як відбувається інвестування у виграшні проекти?

Ми справді залучаємо інвесторів, які можуть зацікавитися певними ідеями. Але знов змушений розчарувати тих, хто хоче лише знайти гроші «під проект»: задарма їх роздавати не будуть. Можливість фінансування отримають лише  ті проекти, які потенційно вигідні для України, та прибуткові, резонансні роботи, а не грантоїди.

 

фото: УКРІНФОРМ