Site icon Студреспубліка

Молодь судиться проти Міністра молоді та спорту Булатова

30 вересня 2014р. біля приміщення Окружного адміністративного суду міста Києва відбулася акція громадських організацій у зв’язку зі слуханням за позовом Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа Безпеки» до Міністерства молоді та спорту України. Справа стосується визнання протиправним і скасування несправедливого рішення конкурсної комісії про відбір молодіжних і дитячих проектів для державного фінансування у 2014р. Третьою стороною у справі виступає Студреспубліка [+ відео].

17 липня наказом Міністерства молоді та спорту України №2350 було  затверджено перелік проектів, визнаних переможцями конкурсу проектів, розроблених всеукраїнськими молодіжними та дитячими громадськими організаціями, для реалізації яких надається фінансова підтримка у 2014 році.

Позивач вважає, що рішення конкурсної комісії та цей наказ Мінмолодьспорту є протиправними, прийняті з порушенням норм діючого законодавства, що визначають організаційні і правові засади діяльності молодіжних і дитячих громадських організацій та державні гарантії забезпечення їх діяльності, регламентують порядок надання органами державної виконавчої влади фінансової підтримки діяльності таких організацій, є необґрунтованими, упередженими, й тому підлягають скасуванню.

Третіми сторонами у процесі вже виступають ВМГО «Студентська республіка» та ВМГО «Українська Студентська Спілка». Засідання суду 30 вересня також відвідав Народний депутат України, молодіжний лідер Віталій Іляшенко, який підтримав вимоги позивача.

Суд є логічним продовженням висловлення негативного ставлення до нинішньої політики Мінмолодьспорту з боку громадських організацій. Представники молодіжних і дитячих громадських організацій, спортивних федерацій неодноразово висловлювали перед керівництвом держави та у ЗМІ своє негативне ставлення до діяльності нинішнього керівництва міністерства. Було проведено багато антибулатівських акцій, зокрема, 1 серпня Автомайдан і молодіжні організації пікетували Кабінет Міністрів України з вимогою навести лад у галузі молодіжної політики або відправити міністра Дмитра Булатова у відставку.

Як відомо, одна з найбільш популярних і масштабних громадських програм України – Міжнародна програма «Студентська республіка» залишилася без фінансової підтримки Мінмолодьспорту. І якщо раніше відсутність фінансування державою діяльності ВМГО «Студентська республіка» можна було пояснити політичними чинниками, то таке рішення зараз, після відсторонення Партії регіонів від влади, викликає ще більше обурення та підозру у продовженні дискримінації. І це не тільки наша думка. Зазначимо ще такий факт: із 72 проектів (від 46 організацій), поданих на конкурс, було підтримано лише 14 (від 11 організацій), а з загальної суми 7,4 млн. грн., передбачених на конкурс, чомусь не було розподілено аж 4,8 млн.

1 жовтня в стадії попереднього судового розгляду пройшло друге засідання суду. 14 жовтня відбудеться судовий розгляд колегії суддів, де повинні прийняти кінцеве рішення. Сподіваймося, що справедливість переможе!