Site icon Студреспубліка

«Леся-фест» оповив хвилями поезії

Уже вдруге республіканці мали нагоду долучитися до творчого суб-фестивалю «Леся-фест» імені геніальної Лесі Українки, який проходив на фіналі ХХI Студреспубліки. Під час «Леся-фесту» завжди відкритий порядок денний, тут не відмовляються радісно сприймати поезію реальності, ту, яка не підпорядковується мейнстриму, яка дратує конформну більшість, яка оголошує всім чесну й часто неприємну правду нашого буття.

З 23 по 26 серпня 2019р. на узбережжі Чорного моря під час фіналу Студреспубліки «Леся-фест» зібрав творчих молодих хлопців і дівчат, які виплекали і готові були поділитися своїми поезіями. Хто вони, і що ж особливого продемонстрували — читайте у підсумках суб-фесту.

Дійство відбувалося в 2 етапи:

І. Конкурсна частина, яка включала в себе заслуховування творів за тематикою Студреспубліки-2019 «Суб’єкт модернізації — відповідальність Покоління» та безпосередньо декламація поезій. У вирішальних читаннях кращих визначали з-поміж 9 учасників/ць: Анастасія Бридихіна (Полтавщина, кураторка суб-фесту), Віталія Вільховецька (Кіровоградщина), Руслана Дзюба (Полтавщина), Маргарита Кизим (Харківщина), Микола Кучерявий (м. Київ), Анастасія Парфенюк (м. Київ), Ася Пономарь (Полтавщина), Євгенія Резник (Херсонщина) й Оксана Філяк (Буковина).
 
Кожен/а був/ла достойни/ою і цікавим/ою, не байдужим/ою до майбутнього нашого покоління, і являється тим/тією, хто його творить і змінює на краще.


До складу журі увійшли: поет, культуролог Євгенія Більченко та письменник, прес-секретар Національної спілки письменників України Єля Дорофієвська. Вони проводили оцінювання учасників/ць у 2 етапи конкурсу за 15-бальною шкалою.

ІІ. Відкритий мікрофон став знову неймовірною прикрасою «Леся-фесту»: сцена на березі моря, сонце, яке заходить, хвилі поезії, які хвилюють кожного/у, хто почув неймовірні тексти поетів і поеток. Тут могли задекламувати свої твори всі охочі. Долучились до читань близько 15 осіб різного віку, регіонів, думок, але всіх їх об’єднало бажання почути та донести не просто заримовані рядки, а справжні смисли, зрозуміти які дано не одразу, але які можуть стати передвісниками майбутнього.

 

У рамках цього суб-фесту був проведений також факультатив від Єлі Дорофієвської на тему «Мережеве письменництво, або Аспекти цінності паперових книг, продиктовані сучасністю», який привернув увагу не тільки письменницької аудиторії на фіналі Студреспубліки, а й простих учасників/ць, які не зацікавлені в бездумному мастфоловінгу та лайкінгу, а ціль яких донести смислові тексти до читацької авдиторії, який їх шукає, і якій вони дійсно потрібні.

Перемогу у «Леся-фесті» здобув столичний поет Микола Кучерявий, тексти якого вразили журі надзвичайно сильно, а манера декламування звернула увагу навіть тих, хто і не думав, що поезія може бути такою.

 

 

 

 

 

 

Партнерами в проведенні «Леся-фесту» стали друзі Студреспубліки з видавництва «САМІТ-КНИГА». Перемож(ни)ці були нагороджені прекрасними книгами сучасних українських авторів/ок. Також дякуємо ще одному партнеру – конкурсу «Змагаймось за нове життя», присвяченому Лесі Українці, й особисто Тетяні Захаровій: від них презентували книги всім учасникам/цям конкурсних етапів. Також слова пошани говоримо в знак пам’яті поета з Полтави Олександра Ковтуна, який мав відношення до проведення першого «Леся-фесту», але цього року передчасно помер.

Переможний вірш до вашої уваги:

Микола Кучерявий

Обриси

Я пишу крізь галактики мідних дротів,
Між шляхами де бігають янголи.
В чорних дірах блукав і до сонця летів,
Анапестом, хореєм, та ямбами.

У молитвах н’а ніч, губи словом стирав,
А хотілося б так поцілунками.
І шкульгають вітри, там де ніжність стара,
Розчинилась з новими стосунками.

Все чорнило тече десь по вік голубів.
Зараз стали, як автор самотні.
Материк із людей, мов Адам зголоднів.
Погляд втратив обрис Господній.

Бо шукають в пісках світову глибину,
Океани ж сміються за партами.
Горизонт, я для Вас ще колись перегну.
Анапестом, хореєм та ямбами!

Аналітика гри-2019