Site icon Студреспубліка

Кандидати-олігархи в Чернігові тиснуть на страх, а не працюють із майбутнім

У Чернігові триває активна боротьба за місце у Верховній Раді. Балотуються понад 90 кандидатів. Хтось роздає гречку та привозить «тітушок», хтось обіцяє нездійснене, вправляючись у пустопорожньому піарі, дехто прямо використовує адмінресурс, а переважна більшість — просто технічні, для «чорнухи» та комісій.

За ставками, напругою дані вибори дуже схожі на скандальні вибори у Мукачевому в 2003р., тоді це була репетиція президентських, які завершилися «Помаранчевим» майданом. Олександр Щерба, один із лідерів республіканців, та Андрій Круглашов, політолог, координатор руху «Чесно», для порталу дають оцінки виборчій кампанії, що проходить у Чернігові, «брудним» технологіям кандидатів і говорять, на що саме потрібно б кандидатам робити акцент для справжніх змін на краще.

У боротьбі за виборців кандидати у народні депутати обрали шлях підкупу та погроз, із якого дуже складно зійти. Про це в коментарі «Слову і Ділу» 17 липня 2015р. розповів політолог, координатор руху «Чесно» Андрій Круглашов, аналізуючи хід виборчих перегонів у Чернігові.

«Те, що відбувається – це підміна майбутнього. Певною мірою кандидати є торговцями майбутнім. Їхня справа – пропонувати вектор розвитку та захист. Питання: що кожен кандидат може зробити, щоб мені стало жити краще, щоб місто стало кращим? А коли людям дають гречку, їм кажуть: сьогодні у тебе є гречка, сьогодні добре, а майбутнього – немає. Ті дії, що застосовуються, можна описати лише двома категоріями: страх і спокуса. Жодної свободи та можливостей для людей немає», – аналізує політолог.

На його думку, на жаль, ще дуже високі ставки в політиці, й люди готові піти на все, аби перемогти. Ця готовність не постояти за ціною, піти на підкуп, потенційне насильство – нездорова ситуація. На жаль, дуже важко зійти зі шляху підкупу та погроз на шлях діалогу та розвитку.

Водночас один із лідерів республіканців Олександр Щерба каже, що зараз найголовніше – не допустити кровопролиття.

«Потрібно, щоб керівництво силових відомств на рівні і міністрів, і області, і країни в цілому звернули зараз особливу увагу на рівень безпеки проведення виборів у місті. Це є пріоритетом номер один, щоб не допустити кровопролиття», – підсумував він.

Відзначимо, що на окрузі №205 у Чернігові вчора вночі виник черговий скандал після того, як люди одного з кандидатів-олігархів Геннадія Корбана заблокували автомобіль, в якому, за їхніми словами, були докази підкупу виборців главою Державного управління справами, ще одним кандидатом Сергієм Березенком.

На даний момент стало відомо, що Міністр внутрішніх справ п. Аваков, уже відреагував на ексцеси й оцінку ситуації Олександром Щербою, пообіцявши посилити увагу міліції до виборів по округу.