Site icon Студреспубліка

Драйв + жага до знань = Запорізька Студреспубліка

Ось і пройшов регіональний етап Міжнародної програми «Студентська республіка» у м. Запоріжжя. 200 молодих та амбіційних представників 9 вишів області 21 та 22 червня 2014р. будували власну модель міста. Анатолій Шашков — студент Запорізького національного університету став новим Студентським мером Запоріжжя [+ відео].

Під час 2-х днів студреспубліканці взяли участь у різноманітній мульти-фестивальній частині імпровізованої країни: «Квест», «Кубок КВН», «Інтелектуальні ігри», «Фото-квест», «Нічна туса» та Битва DJ, спортивні ігри та традиційна «Денна туса». Учасники команд дуже яскраво представили свої навчальні заклади та команди в цілому. «Містер Студреспубліка» викликав масу захоплених овацій.

Дуже емоційними й аргументованими стали дебати кандидатів на посаду Студентського мера. За результатами виборів ним став Анатолій Шашков — студент Запорізького національного університету, його програма об’єднує найважливіші аспекти самоврядування запорізького студентства.


Протягом двох днів, у серці «Студентської республіки», молодь Запоріжжя намагалась побудувати «Нову регіональну модель Запоріжжя». Перед початком оргдіяльнісної гри для молоді був проведений майстер-клас із побудови місцевого самоврядування у Німеччині.

Коли розпочалась ОДГ, то стало зрозуміло, що хлопці та дівчата мало, що розуміють у місцевому самоврядуванні і навіть деякі команди погано знаються на тому, в якому стані наразі знаходиться Запорізький регіон. Тому експертній групі Віктору Тлеушу й Інні Стащук довелося розповідати та наводити на думку студентів, що ж таке місцеве самоврядування і в якому стані воно у Запорізькому регіоні. Після завершення роботи у групах молодь зібралась на пленарне засідання, де були підняті такі питання, як економічні  можливості регіону, враховуючи дотаційність регіону та його залежність від російського ринку, а також постало питання про нові можливі напрямки розвитку економічного та соціального капіталу регіону. Після цих двох засідань було виділено декілька основних тез:

1.  Потрібно вміти працювати;
2.  Запоріжжя завжди знаходиться в мінусах;
3.  Відповідальність починається з нас самих;
4.  У регіоні немає інформаційної платформи;
5.  Запоріжжя не має свого бренду;
6.  Молодь регіону пасивна.

Остання теза дуже добре показала стан і на Студреспубліці в Запоріжжі. Молодь більше цікавили культурні та розважальні суб-фестивалі, а інтерес  до стану та розвитку регіону виявило лише 37% молоді від загальної кількості учасників.

У останній день команди презентували своє бачення розвитку регіону. Здебільшого це були проекти дуже вузького направлення, або вони не стосувалися розвитку регіону в цілому. Але незважаючи на все це, знайшлися дві команди, які змогли представити проекти свого бачення розвитку регіону це команда Запорізького національного технічного університету (ЗНТУ) та їх проект під назвою «Комітет інновацій» і команда Запорізького національного університету (ЗНУ), проект «Регіональна модель розвитку місцевого самоврядування».

По своїй побудові та плану дій на думку експертів перемогла команда ЗНУ, а кращим гравцем ОДГ було визнано Євгена Артьомова, представника команди ЗНУ. Депутатами Студентського магістрату стали:

1.     Ольга Лебедєва Запорізький національній університет;
2.     Ая Андрух Запорізький національній університет;
3.     Роман Мельниченко Запорізький національній технічний університет;
4.     Костянтин Селезньов Запорізький національній університет;
5.     Володимир Ткаченко Запорізька державна інженерна академія;
6.     Ольга Рачук Запорізький національній університет;
7.     Михайло Ткалич Запорізький національній університет;
8.     Марія Бинюк Запорізька державна інженерна академія;
9.     Станіслав Захарченко Запорізька державна інженерна академія;
10. Юрій Мурашковський Запорізький національній технічний університет.

Після завершення роботи над проектами для зацікавленої молоді було проведено майстер-клас із регіонального брендування. Також слід відзначити, що почесним гостем Запорізької Студреспубліки став лідер Дніпропетровської Студреспубліки Павло Краснобріжий.

27 червня було проведено останній і найгарніший суб-фестиваль Студреспубліки — конкурс краси особистості «Перша Леді». За корону «Першої Леді Запоріжжя» змагалося 12 дівчат із різних вишів. Дівчата мали змогу продемонструвати свою красу та розум. Леді виходили у вбраннях від найкращих дизайнерів Запоріжжя.

Корону та титул «Першої леді Запоріжжя» отримала Тетяна Пархоменко, студентка 2-го курсу ЗІЕІТу.

Вітаємо переможців Студреспубліки та її суб-фестивалів, бажаємо їм натхнення і сили до перемоги на всеукраїнському фіналі.