Site icon Студреспубліка

«Борітеся-поборете»

xCfckLSXpaEНедолугі спроби «реформування» освіти призвели до зменшення стипендій, до соціальної напруги, а значить збільшення еміграції. В кращих традиціях поліцейських держав проти тих, хто намагається проявляти громадянську активність застосовуються репресії. Як протидіяти? З цією метою Студреспубліка ініціює створення громадського штабу. Звертайтеся, якщо тисне влада, адміністрація вишу, корумповані викладачі чи будь-хто [+ відео].

От, візьмемо найбільший університет України – Київський ім. Шевченка. Він, на жаль, не завжди є взірцем академічних свобод (хоч при Табачнику, хоч при Квіту, хоч зараз) – присутня і кон’юнктурність, і навіть репресивні «совкові» практики. Деталі чергового конфлікту між студентами й адміністрацією Шевченка, коли відрахували студентів-активістів, а також позиція Студреспубліки — в сюжеті «Вікна-новин» телеканалу СТБ.

Валерія Ратушняк [ведуча «Вікна-новин»]: Скандал у Національному університеті ім. Тараса Шевченка: два десятка студентів відрахували з вишу, бо були активними не там, де треба. Молодь створила організацію за назвою «КНУ Протест» і почала цікавитись, куди саме керівництво університету витрачає гроші. Кажуть: за це їх почали «завалювати» на екзаменах, а згодом, мовляв, не склали сесію і їх відрахували.

Борис Сачалко [журналіст СТБ]: Це Станіслав, Богдан і Микола, у свої 19 вони вже дізнались, як тяжко бути в опозиції. Ця історія почалась ще кілька років тому. Хлопці з друзями почали вивчати, як їх університет користується тендерними закупівлями.

Станіслав Тихонько [активіст]: Пользуясь тем же «Прозорро», мы поднимали разную информацию о закупках в университете и находили разного рода нарушения. Фактически всех активистов кроме меня отчислили.

Богдан Цюрко [активіст]: Мы совершенно демократично вышли и попытались, как бы, немножко по-другому общаться с администрацией. Во время этого мы получили со стороны администрации, непросто, ну, какое-то непонимание, того чего мы хотим, а даже неуважительное, грубое отношение.

Володимир Бугров [проректор із науково-педагогічної роботи КНУ]: Я не скажу, що там погані студенти, чи щось, але інколи програма університету складна.

Артем Ніколенко, один із лідерів Київської Студреспубліки, однієї з найбільших спілок України, конфлікт в Університеті Шевченка називає однією з наймасштабніших акцій репресій за останні роки. Нині на базі Студреспубліки готуються відкрити штаб допомоги студентам, які потерпають від репресій. Кажуть: «Приклад показав, потреба є».

Артем Ніколенко: Ми можемо надавати від звичайної консультаційної допомоги і роз’яснення, як найкраще поступити, до координації якихось протестних рухів.

Борис Сачалко [журналіст СТБ]: Станіславові, Богданові і Миколі, як то кажуть, пальця в рот не клади. Нині готують позов до суду, виборюватимуть право на навчання.

17 лютого 2017р.