Site icon Студреспубліка

Яке воно, сицилійське ремісництво сьогодні?

МВО «СВІТ-Україна» — Міжнародна Громадянська Служба 

 Або «Екологія та сталий розвиток в Європі – виклики для молоді»

 

По-перше, необхідно зібрати групу людей (рабів? хмм, ні, волонтерів) з різних куточків Європи, і вони будуть 10 днів жити разом, ділити їжу та душ між собою, намагаючись витрачати воду якомога економніше. Далі, цих бідолах необхідно навчити премудростям професії: як саме треба рубати, чистити, пиляти, свердлувати, шліфувати очерет (canne) та нанизувати його на дріт. Виробляти побочні продукти вони скоро зможуть і самі (прикраси, зборю для полювання, музичні інструменти, що ще?), єдине обмеження — уява.  

За наведений їм час, волонтери познайомлять одне одного з культурою своїх країн, навчаться лаятись італійською, піднімуться у високогір’я, спустяться у кратер Етни, погуляють у хмарах, викупаються в морі (не всі, лише відчайдушні, для яких температура води +16 буде прийнятною), побачать античні храми та пізнають технологію виготовлення сиру рікотта. А ще, звичайно, вони встигнуть полюбити одне одного, знаючи, що розлучаться, ймовірно, на вічність. 

Сльози прощання, остання пісня, і літак вже несе їх у рідні місця, де за десять днів нічого не змінилося. Але тепер вони вже знають про ремісництво та його переваги.

Під час роботи жодного волонтера не постраждало, а пташиний заповідник Biviere di Gela збагатів на 56 кришок для смітників зі зручними застібками (щоб птахи, тварини та вітер не розносили сміття навкруги), а також на майданчики для висадження рослин, і на території було наведено лад.

Проте яке ж воно, сицилійське ремісництво сьогодні? Сьогодні сицилійське ремісництво має інтернаціональний присмак та дух пригод, які були набуті під час проекту «Екологія та сталий розвиток в Європі – виклики для молоді». Проект проходив в м. Жела, що на Сицилії, з 8 по 17 квітня 2009 року, в природному заповіднику Biviere di Gela. Заповідник адмініструється екологічною організацією "LIPU" (Ліга захисту птахів), і в ньому проводять наукові дослідження, підтримують територію та проводять екскурсії для туристів. Одним із завдань проекту було познайомити учасників з Болгарії, Франції, Італії, Росії та України з діяльністю заповідника та природоохоронною діяльністю в різних країнах, обговорити можливості поєднання практичної роботи на природі з виховною складовою, розвинути у молоді почуття відповідальності за навколишнє середовище. Проект був організований Міжнародною Громадянською Службою – італійським відділенням, та проходив за підтримки програми «Молодь в дії» Європейської комісії. 

Додаткова інформація:   

МВО «СВІТ-Україна» — Міжнародна Громадянська Служба 

www.svit-ukraine.org

http://vkontakte.ru/club6097205

http://www.workcamps.info/