Site icon Студреспубліка

Уповноважений з прав людини зустрілась із переможцями Студреспубліки–2013

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулася зустріч Валерії Лутковської з переможцями Студреспубліки–2013: Студентським президентом і депутатами Студентського парламенту України, котрі проходили стажування в Києві. Це студентські лідери, які представляють різні регіони України та які були обрані на конкурентних умовах із числа найактивніших молодих людей під час фіналу XV ювілейної Студреспубліки-2013 у Криму.

Під час зустрічі Валерія Лутковська ознайомила студентів із діяльністю Офісу Уповноваженого з прав людини, стратегічними напрямами діяльності, серед яких співпраця з інститутами громадянського суспільства, реалізація національного превентивного механізму, а також діяльність у сфері антидискримінаційної політики.

Під час обговорення сучасного стану справ у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина студенти з Миколаєва розповіли Уповноваженому про ідею Миколаївської обласної ради щодо введення особливої посади уповноваженого з прав людини.

Валерію Лутковську зацікавила ця ініціатива, яка, на думку Уповноваженого, може в майбутньому стати прикладом для інших регіонів. Омбудсман запевнила, що слідкуватиме за цим питанням, і в разі введення посади уповноваженого з прав людини при Миколаївській обласній раді надаватиме всю необхідну інформаційну та координаційну допомогу.

Крім того, активісти Студреспубліки розповіли про свій досвід реєстрації політичного об’єднання, у зв’язку з чим звернули увагу Уповноваженого на недосконалу практику застосування профільного законодавства, що в свою чергу, не дозволяє повною мірою реалізувати гарантоване ст. 11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, право на об’єднання, зокрема, у політичні партії. На думку студентських активістів, існує нагальна необхідність використання кращих міжнародних практик і досвіду з метою урегулювання вищезазначених питань.