Site icon Студреспубліка

«Україна опинилась у неволі історії і глобалізму»

Однією з найбільш цікавих зустрічей під час стажування депутатів Студентського парламенту України була зустріч із учасником Партнерської ради Студреспубліки, повноважним представником Прем’єр-міністра України в Уряді України, дуже досвідченим державним діячем Анатолієм Толстоуховим, який тепло і по-дружньому розповів історію свого життя та ситуації, коли доводилось приймати важкі, але принципові рішення.

Характер майбутнього політика гуртувався у непростих умовах. Так, на п’ятому курсі Орловського педагогічного інституту він пішов працювати в колонію для неповнолітніх. «Днем стоїш зі зброєю на вишці, а вночі без зброї несеш пост в корпусі», — розповідає він. Після цього довга викладацька діяльність і посада директора школи.

«У 1988 році вже в Україні я почав працювати в газеті "Знамя труда", де заробив значний авторитет. З ним і пішов на вибори до Парламенту 1990 року, і переміг. Головним опонентом був голова райвиконкому, але доля обрала мене», — каже він.

Таким чином, вже 22 роки як Анатолій Толстоухов безпосередньо займається великою політикою і громадською діяльністю.

Однією з кращих своїх громадський ініціатив, він відзначає патріотичний загальнонаціональний проект «Україна: історія великого народу», який покликаний формувати у людей розуміння величі нашої держави, почуття патріотизму і гордості за нашу історичну Батьківщину.

«В рамках цього проекту ми вже видали велику кількість художньої літератури на історичну тематику. Окрім літературного започатковані також художній та музичний напрямки реалізації проекту», — розповідає він.

Анатолій Толстоухов показує картину "Галицькі хоругви у Грюнвальдській битві 15 липня 1410 року"

Відповідаючи на питання щодо стану та перспективи держави у майбутньому, він відзначив, що з точки зору минулого – витоки сучасного політичного становища України у цивілізаційному та історичному розвитку. «Насправді внутрішні проблеми нас розривають тільки тоді, коли вони потрапляють у сферу геополітичних інтересів "сильних світу цього", минулого і майбутнього.

— Чому майбутнього? На відміну від минулих епох, зараз майбутнє, в значній мірі, вже "зарезервовано". І коли ми вириваємось "на волю", то насправді опиняємось у неволі історії та глобалізму, — пояснює він.

Окрім політичної та громадської діяльності, Анатолій Толстоухов пише вірші. Всі вони про життя, людей і кохання. Багато душевних віршів вже стали піснями.

Отже, наостанок, стажерам подарували диски з записами пісень на слова Анатолія Володимировича, як пам’ять про добру зустріч. А депутати Студентського парламенту з Миколаєва, Олег Деренюга та Віталій Васильєв, отримали ексклюзивну версію пісні про місто кораблебудівників, яку автор, жартома запропонував заспівати миколаївському меру у підтримку його можливої виборчої кампанії.

Для довідки. Стажування переможців Студреспубліки-2011 — депутатів Студентського парламенту України та Студентського президента України тривало з 19 по 21 квітня 2012р. у м. Києві. Зустріч із А.В.Толстоуховим відбулася 21 квітня 2012р. у приміщенні Будинка Уряду України.

Організатором стажування виступила ВМГО «Студентська республіка» за підтримки оргкомітету фонду «Стабільна Україна» та Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова.