Site icon Студреспубліка

Студентам подобається грати у вибори

Цього року знову великий резонанс викликав фестиваль Народно-демократичної ліги молоді «Студентська республіка», який пройшовся по всіх регіонах України.

Студреспубліка проводиться з 1998 року та набула значної популярності у студентських колах. Протягом двох днів у кожному регіоні України розгортаються наметові містечка. Студентські команди створюють свою Республіку з окремими кордонами, законами, валютою, гімном. Кульмінацією акції є вибори студентського мера, а також створення партій. Переможці гри приймуть участь у фінальній частині проекту, де найактивніші студенти України обиратимуть нового студентського Президента та студентський Парламент. Але спочатку треба обрати свого студентського мера, який би протягом року займався проблемами, які виникають у студентів.

Цього року фінальний етап фестивалю знову пройде у розважальному комплексі «Сонечко» під Євпаторією в Криму. Дата зустрічі всіх студентських лідерів України — 22-24 липня.

Які сюрпризи подарує молоді другий досвід проведення фінальної частини гри ми дізнаємось менше ніж за тиждень. Зазначимо лише, що в програмі передбачено святкування Першої річниці незалежності Студреспубліки…

З проханням поділитися з нами іншими секретами Студреспубліки ми звернулися до Голови Народно-демократичної ліги молоді, голови оргкомітету фестивалю Володимира Крутька:

— Добрий день, Володимире. Поясніть нам, за рахунок чого вже восьмий рік поспіль фестиваль «Студентська республіка» не втрачає своєї актуальності, а навпаки, залучає до своїх лав все більше студентів?

— Все дуже просто, наш фестиваль користується такою популярністю серед молоді тому, що умови гри є дуже наближеними до реального життя: починаючи із поселення у наметовому містечку, прописки, отримання паспортів, пошуку роботи — жителі республіки мусять вирішувати все самостійно. Таким чином, студенти можуть ніби перенестись у «доросле» життя та прийняти в ньому участь. Життя — це гра, а гра – це життя. Цікаво, що дуже багато моментів з Студреспубліки-2004 практично повторилися в реальному житті, в Україні, в тому числі під час останніх президентських виборів і «Помаранчевої революції».

— Скажіть нам як прем’єр-міністр Студентської республіки-2004, наскільки чесно проходив процес підрахунку голосів та наскільки об’єктивно обрали студентського Президента минулого року?

— Минулого року в Студреспубліці, як і у справжній державі був свій уряд, Верховний суд, ЦВК і Нацбанк. Передвиборча кампанія та дебати кандидатів проводилися під наглядом відповідних органів, до яких входили представники всіх політичних партій. Тож, можу з впевненістю сказати, що тоді процес виборів Президента проходив дуже прозоро і кожен бажаючий міг спостерігати за цим процесом. Звичайно, конкуренція між учасниками була досить велика, але це був контрольований процес, і будь-які сутички суворо каралися. Вибір студентського Президента був вибором усієї держави, а отже, ні про які махінації та нечесну гру мова не могла вестися. Насправді, Студентська республіка не є моделлю ідеальної держави, а скоріше, дзеркалам реального, де можливе і хабарництво, і порушення закону та прав громадян. Але треба пам’ятати: за будь-якими порушеннями завжди стоїть неминуче покарання.

— Які були умови для балотування на студентського Президента?

— Це досить важкий і тривалий процес. Для висунення кандидата в Президенти необхідно було створити та зареєструвати партію, скласти політичну програму, об’єднатися з іншими партіями, провести агітацію, заробити гроші для її розвитку. Так, наприклад, минулого року під час агітації створювалися народні газети, радіо, навіть масажні салони, будь-яка підприємницька діяльність реєструвалася у Кабміні.

— Яку головну ціль ставила НДЛМ в реалізації цього проекту?

— Це проект нового покоління. Ми хочемо створити умови гри максимально наближені до реального життя. Це, так звана, методологія «рольових ігор». Це робиться для того, щоб молодь випрацювала певні навички поведінки в суспільстві в справжньому житті. Ми хотіли, щоб в цій рольовій грі, в цій квазі-державі були створені інструменти для змінення ситуації в нашій держав Україні. І ми цього добилися!

— Що Ви можете побажати потенційним учасникам Вашого проекту?

— Боротися та відстоювати власну думку не зважаючи ні на що.