Site icon Студреспубліка

Окрема держава, під назвою Студреспубліка

Окрема держава, під назвою Студреспубліка, діятиме у Тернополі, в гідропарку “Топільче”, протягом 24-26 червня 2011р. Вона буде розташована на Козацькому острові. Почесними громадянами найдемократичнішої держави будуть студенти вишів Тернопільщини. Щоб завітати в цю країну, охочі повинні придбати візу. Цікаво, що ця країна керуватиметься власним законодавством, матиме власні кордони, валюту, пресу і навіть органи влади. Зрештою, її внутрішнє життя нагадуватиме своєрідну політичну гру молоді. Таким чином у нашому місті стартує Міжнародна програма Студреспубліки-2011.

–  Вже традиційно щороку до Дня молоді в Україні проводиться такий захід. "Студентська республіка" – це молодіжний проект, який відбувається у Тернополі з 2004 року, а започаткований в державі – з 1999 року. Триває не менше двох днів, – розповідає член Всеукраїнського оргкомітету Міжнародного мульти-фестивалю Студреспубліка Володимир Заверуха. – Спершу у вишах проходять відбіркові тури і кожен з них формує команду, яка репрезентує на цьому проекті свій вищий навчальний заклад. Під час Студреспубліки команди імплементуються у політичні партії, однак вони не повинні бути аналогами діючих.

Протягом доби студенти реєструють їх як суб’єктів внутрішнього політичного процесу. Команди, у складі 10 осіб, висувають свою програму і кандидата у мери, а це ще один учасник. Політичні партії і блоки представлятимуть власне бачення таких актуальних тем: “Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту” і “Місто Тернопіль як транзитне місто Євро-2012”. Якщо раніше проект проводився на базі трьох-чотирьох вишів, то цього року організатори очікують, що їх буде значно більше. Принаймні на перше засідання оргкомітету приїхали представники з вишів Бучача, Зборова, Кременця, Бережан.

— У п’ятниці, 24 червня, буде заїзд студентів. Питанням їхнього поселення відатиме начальник управління ЖКГ, яке функціонує у Студреспубліці. Землю надаватимуть безкоштовно кожній партії на Козацькому острові, де вони розкладуть свої намети. Жителі цієї країни вже на свій розсуд дадуть назви вулиць, проспектів, – продовжує розмову пан Заверуха. – Держава буде поділена на Схід і Захід.

Щоб потрапити у Студреспубліку, потрібно на “митниці” придбати візу. Ліниві обміняють гривні на внутрішню валюту, а кмітливішим буде данана можливість заробляти їх власною фантазією. Окрім того, “держава”, а точніше управління економіки, надаватиме кредити. У центрі Студреспібліки знаходитиметься інформаційний майданчик. ЗМІ будуть як провладними, так опозиційними і “жовтими”. Щодня завдяки внутрішній газеті “громадяни” дізнаватимуться про новини студентської країни.

–  Планується проведення програми на кшталт “Свободи слова”, де віртуальні політики вестимуть діалог і дискутуватимуть з діючими місцевими депутатами, – каже Володимир Заверуха. – Окрім політичної гри, у Студреспубліці відбуватимуться різноманітні суб-фестивалі молодіжних сучасних напрямків. Зокрема, "Квест-фестиваль", інтелектуально-розважальна гра “Мафія”, фестиваль з пляжних видів спорту, “Фестиваль аматорського відео” й безліч інших.

Для того, щоб стати громадянином “країни”, слід зареєструватись, при цьому потрібно пред’явити залікову кнжку чи студентський квиток.

Наостанок у неділю, 26 червня, обратиметься магістрат, який формуватиметься згідно пропорційної системи виборів. Його склад – 10 осіб і один мер.

А сам фінал міжнародного проекту відбуватиметься до Дня Незалежності, на узбережжі Криму, 20-24 серпня. Там зберуться переможці регіональних етапів для обрання Студентського президента та депутатів Студентського парламенту України. Найактивніші молоді люди матимуть нагоду поспілкуватися, поділитись думками та ідеями з українськими політиками.