Site icon Студреспубліка

Молодь України проти корупції!

12-14 березня по Західній Україні проїхався автобусний тур під назвою «Антикорупційна молодіжна кампанія України» за активної участі експерта ВМГО “Студентська республіка”.

 

Всім відомий той факт, що корупція є ганебним явищам сьогоднішнього суспільства. Найбільше зло, на мою думку, приносить корупція в системі вищої освіти. Купівля рефератів, дипломів, хабар при вступі до вищого навчального закладу, хабарі під час здачі навчально-екзаменаційної сесії та зловживання викладачів – це все призводить до, фактично, навчання не для отримання знань, а отримання дипломів, купівлі дипломів. А тепер, на мить, представте ситуацію, Ви лежите на операційному ліжку з тяжкою хворобою (не дай Боже, звичайно!) і Вас приходить оперувати лікар, який купив диплом… напевно, своє здоров’я Ви йому не довірите!

 

Саме для того, щоб викорінити таке явище як корупція в системі вищої освіти і був організований проект «Антикорупційна молодіжна кампанія України», що реалізовується Українською Студентською Спілкою (голова — Станіслав Куценко).

 

Головною метою кампанії є обговорення і викриття існуючих корупційних схем в Україні, обговорення проявів хабарництва в освіті: у вищих навчальних закладах, школах, дитячих садках, поширення прикладів успішної боротьби з корупцією та вивчення міжнародного досвіду у боротьбі з корупцією. Проект реалізовується за допомогою обговорення та діалогу між експертами в сфері протидії корупції та представниками активної молоді, студентського самоврядування та профспілок в рамках Автобусного туру регіонами України.

 

Завдяки підтримці представництва фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі 12-14 березня автобусний тур пролягав до регіонів Західної України.

Говорячи безпосередньо про тур, то в першу чергу, як і будь який захід, тур розпочався з презентації проекту під час прес-конференції. Прес-конференція проходила в приміщені “Укрінформ”. До участі у прес-конференції були запрошені, окрім представники організації – організатора туру, почесні гості: голова представництва фонду ім. Фрідріха Еберта – Стефан Хробот, представник ВМГО «Студентська республіка» — Євген Криницький та інші.

 

Щодо туру. Автобусний тур пролягав через Житомирську, Рівненську, Луцьку та Львівську області. Слід зазначити, що рівень корупції в кожній із цих областей досить високий. Так, наприклад, студенти Житомирської області (за даними соціологічного опитування проведеного в ВНЗ міста Житомира) 48% студентів вузів стикались з корупцією, а за даними дослідження, що було проведено в Волинській область до найбільш корумпованих структур відносяться міліція, ДАІ та … Митна служба. В цілому весь тур супроводжувався плідними дискусіями та обговореннями. Тож, як кажуть в народі, якщо про проблему говорять та її готові вирішити, то проблема вирішена на 50%.

 

Бажаємо плідної праці в боротьбі проти корупції!