Site icon Студреспубліка

Михайло Чаплига: «Студреспубліка – це шанс»

24-27 серпня 2013р. поряд із с. Медведеве (АР Крим) відбувся фінал XV ювілейної Студреспубліки, в якому взяв участь у якості експерта Представник Уповноваженого з питань комунікативної політики та зв’язків із громадськістю Михайло Чаплига.

«Майбутнє: від мрії до реального плану дій» – стало цьогорічною темою Студреспубліки, а вся програма проходила під гаслом «15 років для України!». 

Представник Уповноваженого з питань комунікативної політики та зв’язків із громадськістю Михайло Чаплига під час факультативу, присвяченого питанням розвитку громадянського суспільства, у якому він взяв участь як модератор дискусії, виступаючи перед присутніми, зазначив: «Студентська республіка» – це унікальний комунікативний майданчик для активної молоді, що дозволяє не лише моделювати сценарії розвитку нашої держави, але й розробляти конкретні стратегії та змісти діяльності для інститутів громадянського суспільства».

Відповідаючи на питання учасників щодо того, як досягти якісних змін у суспільно-політичному житті та як зробити ефективною діяльність неурядових організацій, Михайло Чаплига підкреслив, що, на його думку,  головною проблемою сталого розвитку громадянського суспільства є низький рівень залученості громадян.

«Здебільшого громадяни не вірять у можливість реальних змін через самореалізацію та особисту участь в громадському та суспільно-політичному житті держави. Щоб досягти якісних, а не формальних змін у суспільно-політичному житті слід не лише інших закликати до змін та виголошувати заяви, а розпочати реальні перетворення з себе і своїм прикладом показувати «як повинно бути». Великі зміни навколо завжди починаються з маленьких змін в нас самих. Наприклад, виступаєте проти дискримінації – навчіться самі ніколи і ні за яких обставин не вживати дискримінаційних слів та виразів по відношенню до інших», – зазначив Представник Уповноваженого Михайло Чаплига.

«Для сталого розвитку громадянського суспільства потрібна критична маса свідомих, відповідальних та активних громадян, адже основою громадянського суспільства є вільні, відповідальні та рівні громадяни. Хочете досягти високого рівня залученості молоді – зробіть свою діяльність цікавою та змістовною, не підміняйте зміст формою. Від агресії та сили перейдіть до використання «м’якої сили», тобто домагайтеся бажаних результатів на основі добровільної участі, симпатії і привабливості. «М’яка сила» діє, спонукаючи інших наслідувати, робить наслідування вашому прикладу вигідним. Звичайно, це довгий шлях, але швидких якісних перетворень не буває. «Студентська республіка» – це прекрасний шанс для вас, активної молоді, – напрацювати найцінніше – нові змісти та конкретні плани діяльності», – впевнений Представник з питань комунікативної політики та зв’язків із громадськістю.

Підсумовуючи результати проведеного заходу, Представник Уповноваженого Михайло Чаплига повідомив: «Особливо приємно відзначити, що цього року всі партії, що змагались за перемогу в рамках організаційно-діяльносної гри, особливу увагу приділили питанням дотримання та захисту прав людини, зокрема екологічних прав».

У дискусії також взяли участь народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим і представники Міністерства молоді та спорту України.

Країна «Студентська республіка» має свої закони, органи влади, територію, валюту, партії та інші атрибути справжньої вільної держави. Найголовніший феномен програми – це проекція майбутньої України. Цього року активна молодь продовжила роботу над Стратегією-2050 для України, мета якої написати реальний план дій, згідно з яким країна зможе стати дійсно сильним незалежним світовим лідером. Діяльність Студреспубліки відбувається у формі гри, під час якої кожен має можливість побути кимось особливим, незвичним, тим, ким у реальному житті можливо ніколи не доведеться бути: працівником комунального господарства, депутатом, міліціонером, журналістом чи президентом.

Статті з розділу Аналітика-2013