Site icon Студреспубліка

Крутько: В Україні новий cтудентський президент і парламент!

Про те, як проходили вибори Президента і парламенту «Студентської республіки-2006» нашому кореспондентові в ексклюзивному інтерв’ю розповів Володимир Крутько, глава ВМГО НДЛМ.


— Володимир, розкажіть, будь ласка, як цього року проходили вибори молодіжного Президента і чи вносилися зміни у Ваш Закон про вибори?


— На Студентській республіці була дуже непроста політична ситуація. За Законом у виборах студентських Президента і Парламенту могли брати участь тільки студенти, обрані у своїх регіонах членами магістратів і мерами регіональних республік, а голосувати могли і студенти, що приїхали в групах підтримки. Вибори проходили в два тури, тому що на цій Республіці розгорівся скандал, пов’язаний з фальсифікацією результатів. Але все по порядку — балотувалися на посаду Президента 4 кандидати: Павло Краснобріжий, м.Дніпропетровськ, Руслан Поліщук, м.Харків, Струк Юлія, м.Чернівці і Фарад Тинчурин АР Крим. У першому турі за результатами перемагала Струк Юлія, а другим був Павло Краснобрижний, але під час підрахунку голосів був установлений факт фальсифікації. На екстреному засіданні парламенту Студреспублики людина, що організувала підтасування голосів, визнала свою провину. Після цього, у студентській країні розгорілися жаркі дебати — що з цим робити? Політична сила, що підтримувала Юлію Струк, вимагала визнання виборів дійсними, але багато хто з цим не погоджувалися. З метою вирішення цієї кризи була спроба проведення круглого столу при участі всіх зацікавлених сторін. Потім на засіданні парламенту були внесені зміни в Закон про вибори президента Студентської республіки, відповідно до якого усі люди, що приїхали в групах підтримки, були позбавлені права голосу і прийнято рішення про проведення другого туру виборів, у якому брали участь тільки двоє кандидатів: Юлія Струк і Павло Краснобріжий. За підсумками голосування в другому турі перемогу одержав Павло Краснобріжий з міста Дніпропетровська.



— Чи допомогло вирішити кризову ситуацію проведення круглого столу між першим і другим туром виборів?


— Парламент Республіки ініціював проведення круглого столу з метою  вирішення ситуації, що склалася. Але, як я вже говорив, що це була спроба, тому що представники партії БЮСТ, які підтримували Юлію Струк, залишили засідання. Тобто  консенсус так і не був досягнутий. Були там і провокації — одна політична сила через власного представника у владі намагалася заарештувати діючого на той момент Президента Олексія Чорного, але завдяки учасникам Студреспубліки це не удалося зробити. Хоча в підсумку, круглий стіл виробив рекомендації, що сприяли вирішенню кризи.



— А як склалася ситуація з виборами нового молодіжного Парламенту України?



— За результатами Парламентських виборів Студентської республіки перемогли 3 сили: 6 мандатів одержала партія Індепендент: Пінчурин Фарад, Курдубов Денис, Гуриненко Вадим, Кудря Олена, Романцова Саша, Хромих Олена, 4 — БЮСТ: Соколов Антон, Струк Юлія, Плаксин Віктор, Куликов Олександр, 4 — партія Свіча: Перетятко Ксенія, Домопол Олександр, Окрема Олександр, Дячков Олександр. Хотілося б відзначити ще той факт, що образ партії БЮСТ і її лідера Юлії Струк дуже нагадував своїми діями, харизмою і ідеологією політичну партію БЮТ, Юлії Тимошенко. …



— Цього року на Студентській республіці проходили дуже цікаві ігри і конкурси. Розкажіть про їхнє проведення і про результати.



— Так-так… На фестивалі в обігу була грошова еденица Студентської республіки, діяли комерційні банки, працював Національний банк СР, Уряд, приватні підприємства. Що стосується інших фестивалів, то це були — фестиваль Квеста, інтелектуальної гри «Мафія», Перша Леді Студентської республіки, Дебати. На фестивалі Квеста перемогла київська команда — «Кий — ок». Кращим гравцем у Мафію стала Коваль Кристина (м.Львів). Першою Леді Студентської республіки була обрана Ганна Диденко, студентка Запорізького Національного Університету, першою віце-леді — Ольга Бойко (м.Дніпропетровськ), другою віце-леді — Поліна Руденко (м.Одеса).



— Що Вам, як організаторові, більше всего хотілося б змінити на майбутніх Студентських республіках?



— Хотілося б визначиться з постійним місцем проведення фестивалю, що б краще було можливо вирішувати організаційні питання його проведення.