Site icon Студреспубліка

Для миру потрібна молода здорова бадьора думка!

Студреспубліка послідовно стоїть на сторожі миру. Звісно, і в теперішні важкі й тривожні часи. Саме тому 10 лютого 2022р. у Маріуполі, в Центрі стартапів 1991, республіканці провели для молоді модельну гру, присвячену досягненню миру на Донбасі. Подія відбулася в рамках форуму «Майбутнє України. Молодь. Освіта. Мир на Донбасі», організованого Національною платформою примирення та єдності.

Планується, що дана мирна ініціатива стане точкою відліку для всеукраїнського масштабування. Про учасників/ць, хід і змістовні напрацювання події* — читайте нижче.

Відкрив форум лідер Національної платформи примирення та єдності Сергій Сивохо, який розказав про напрацьовану Гуманітарну стратегію возз’єднання України і зауважив: «Нам не вистачає молодої здорової бадьорої думки. Нам необхідно залучати молодь до питань миру, реінтеграції Донбасу, тому що без участі у цьому процесі молодих людей нічого не вдасться. Далі у планах — провести такі форуми у великих містах України та вийти на всеукраїнський рівень».

У форумі взяли участь народні депутат(к)и України з Міжфракційного об’єднання «Національна платформа примирення та єдності» Вікторія Гриб, Святослав Юраш і Сергій Магера, представники місцевої влади та вишів, зокрема проректор Донецького державного університету внутрішніх справ (вишу-переселенця) Олександр Куракін, представники/ці Студреспубліки й інші молоді лідер(к)и, абітурієнт(к)и, студент(к)и та випускники/ці. Модерував політолог Руслан Бортнік.

Студент(к)ам було надано можливість приєднатися до унікальної модельної гри, яку провела Студреспубліка на чолі з лідером республіканців Павлом Вікнянським. Молоді люди поділилися на групи, кожна з яких розробляла свою модель мирного врегулювання на Донбасі — у т.ч. виходячи із зовсім різних позицій (модерували Олександр Щерба, Віра Андріюк, Артем Ніколенко, Юрій Давиденко).

В ході модельної гри молодими людьми було проаналізовано основні сценарії реінтеграції та врегулювання конфлікту на сході України: силовий сценарій, переговори з тимчасово непідконтрольними територіями, прямі перемовини з РФ, активна участь Заходу у переговорному процесі.

 

 

 

Сумно, але з молодими людьми, до яких люблять апелювати демагоги різних мастей, по-дорослому, на рівних, серйозно ніхто з владодержців (хоч із уряду, хоч із «опозиції») про сучасне і майбутнє України не спілкується.

В результаті учасники/ці запропонували 3 напрямки Студентського мирного плану:

Сергій Сивохо акцентував увагу на тому, що деякі з цих напрямків, такі як культурне повернення та підприємницькі ініціативи, в теорії вже розроблені та представлені владою. Однак, на практиці це не працює, не реалізовано.

Окремо слід відзначити негативні спостереження: певну «нормалізацію» розділення, самоцензуру як комунікативну навичку, острах пропонувати альтернативні рішення.


Павло Вікнянський
підкреслив, що ми зобов’язані не боятися соборно говорити про мир з усією Україною, зокрема і з усім Донбасом. Якщо «верхівка» не здатна на це, значить свій голос має сказати прогресивна молодь. Тож, просуваймо україно-український діалог — без політикуму — для об’єднання України!»

* Під час проведення активностей вимагається дотримання адекватних і повністю законних карантинних приписів