Site icon Студреспубліка

Бюджет участі, або як ти можеш поділити бюджетні кошти

Багато хто лякається такого складного словосполучення, як партиципаторний бюджет, а марно, тому що саме цей бюджет може дати змогу звичайним людям впливати на розподіл частини/певного відсотку бюджетних коштів, так, як вирішать самі жителі. Республіканець Роман Широких активно займається його втіленням на рівні Полтавщини.

Що то взагалі таке «партиципаторний бюджет», де він уперше був застосований у світі, з якого періоду існує в Україні, які вже конкретні напрацювання у нашій країні з цієї прогресивної практики відомі і до чого тут Студреспубліка — читайте детальний матеріал лише на нашому сайті.

Партиципаторний бюджет – демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожна мешканка та мешканець населеного пункту вирішує, в який спосіб витрачати частину муніципального бюджету. Найчастіше він твориться через використання таких знарядь, як визначення пріоритетів щодо муніципальних видатків самими членами спільноти, вибір бюджетних делегатів-репрезентантів місцевих спільнот, технічна підтримка з боку муніципальних радників, місцеві та регіональні збори з метою обговорення та голосування пріоритетних видатків, а потім втілення ідей, що мають безпосередній вплив на якість життя мешканців.

Дослідження, а також практика міст, які використовують цю форму прямої демократії (демократії прямої участі, демократії співучасті), вказують, що вона своїм наслідком має рівніший поділ публічних ресурсів, вищу якість життя, більше задоволення з публічних послуг, більшу прозорість органів державної влади, активнішу участь громадян (особливо соціальних маргіналів) у громадському житті.

Вперше бюджет участі з’явився в бразильському місті Порту-Алегрі. На той час у цьому місті процвітали корупція, низький рівень податкових надходжень до бюджету, соціальні проблеми: безробіття, житлові проблеми, відсутність необхідної комунальної інфраструктури. Та в 1985р., одночасно з приходом до влади представників лівої Робітничої Партії, вперше у світі була представлена ідея партиципаторного бюджету. Практика виявилась настільки ефективною, що рок за роком вона поширювалась в інші міста та навіть і країни.

В Україну ідею партиципаторного бюджетування привезли представники фундації українсько-польської співпраці ПАУСІ на початку 2015р. Перші, хто реалізує практику громадського бюджету в Україні — 3 міста: Чернігів, Черкаси та Полтава. Та хоч методика запровадження та принципи роботи однакові в усіх містах, але в кожному місті бюджет реалізовується по-різному та різними інструментами.

Чернігів, Черкаси та Полтава почали однаково. Спочатку представники ПАУСІ приїхали до міста та провели навчальний семінар для депутатів міських рад і співробітників міськвиконкомів, потім провели 3-денний семінар для міських активістів і громадських організацій. Створили робочі групи з представників міської влади та громадських активістів. В липні місяці 4 представника від кожного з трьох міст відправились на отримання досвіду до Республіки Польща.

Чернігів

У Чернігові реалізували ініціативу в 2015р. до місцевих виборів. Розробили проект Положення про громадський бюджет. Виділили 4,8 млн грн (1% від власних доходів бюджету міста) та розподілили 50% на капітальні видатки (до 1,2 млн на 1 проект) і 50% на поточні видатки (до 360 тис на один проект). Провели потужну інформаційну кампанію, в результаті чого було подано 73 готових проекти, 56 із яких було подано на голосування жителям Чернігова. Голосування проходило виключно у паперовому виді. Всього проголосувало 11 509 людей і цього року перемогло 17 проектів (4 із капітальних видатків і 13 із поточних) серед переможців: ремонт і забезпечення закладів освіти; створення служби соціального таксі у Чернігові; Чернігів у віках: оформлення фасадів міста на історичну й іншу тематику; благоустрій берегової зони р. Десна в районі готелю «Брянськ»; інформаційно-культурний центр «Файнбук».

Черкаси

Черкаси сьогодні знаходяться на етапі голосування за проекти. Черкаси реалізовують проект не через розробку Положення, а через затвердження міської цільової програми «Громадський бюджет міста Черкаси на 2015-2019 роки» — виділили 5 млн грн. Вартість одного поданого проекту не повинна перевищувати 1 млн грн. Уже подано 54 проекти. Голосування триватиме з 1 по 14 грудня 2015р. і буде відбуватися двома способами: це електроне голосування на сайті міської ради та паперове голосування в приміщенні міської ради.

Полтава

Полтава вирішила реалізовувати ініціативу після місцевих виборів. Регламентація проекту відбувається через прийняте Положення про партиципаторний бюджет і реалізовується через міську цільову програму на 5 років. Планується виділення 0,1% від міського бюджету. З них 50% коштів направлене на реалізацію загальноміських проектів і 50% на проекти районного значення. Також було проведене 5 семінарів у містах обласного та районного значення в Полтавській, Сумській і Харківській областях, де вже створені робочі групи по розробці та впровадженню бюджету участі в своїх містах. У всьому цьому проактивну участь бере один із лідерів республіканців Полтавщини Роман Широких.