Site icon Студреспубліка

«Знаєш права – маєш права!»

4 листопада у форматі «відкритого простору» (open space) відбулася підготовча зустріч майбутнього великого оупен-спейсу,  який пройде в грудні цього року на тижні права.

 
На даній зустрічі всі дізналася, що «відкритий простір» — досить цікавий метод проведення зустрічей та конференцій, проектів та інших заходів учбового характеру. Головне в ньому є те, що учасники самі собі обирають тему, самі організовують процес роботи, а це дає змогу вільно використовувати свій час і можливості.
 
Від імені Студреспубліки і НДЛМ у заході прийняли участь Ольга Коваленко, Надія Вринчану та Наталія Давидова.

Під час цієї зустрічі організатори дали змогу кожному поринути у «відкритий простір» та спробувати вирішити складні та важні проблеми, які вимагають швидкого прийняття рішень.

Як на мене, спочатку, досить цікавим був процес вибору теми.

Аналізуючи сучасну ситуацію з рівнем освіченості громадян України, рівнем підготовки юристів та інші проблеми в цій області, кожен учасник визначав ту проблему, яка, на його думку, є найскладнішою. Після цього представники Фонду ім. Фрідріха Еберта як організатори відібрали декілька тем, які найбільш турбують учасників експерименту.

Вже потім відбувалася робота по групам, починаючи з поглиблення в тему та закінчуючи яскравими дискусіями, після чого учасники та представники Фонду разом вибрали найголовніший напрямок подальшої роботи під час «відкритого простору» в грудні.

Цікавим був процес визначення назви теми. Учасники демонстрували свою креативність і вміння мислити швидко. З десятків різних представлених варіантів був обраний один, який стане темою майбутнього «відкритого простору».

Мене особливо зацікавила філософія проекту, яка є досить цікавим творчим підходом до роботи на зустрічах:

«…1.Любой, кто придет – подходящий человек: это означает, что любой, кто посетит заседание – подходящий, потому что его заинтересовала проблема.
2. Что бы не произошло – значит, так и должно было случиться: это означает, что участники должны быть внимательными к настоящим событиям, а не думать, что могло бы произойти.
3. Когда бы оно не началось: это будет всегда вовремя: это объясняет отсутствие любого заданного расписания ли структуры и подчеркивает творчество и инновации.
4. Когда бы оно не закончилось – тогда и закончилось: это поощряет участников не тратить попусту время, а не продолжать дальше, когда плодотворные обсуждения заканчиваются…».
 
Ольга Коваленко, менеджер проектів Студреспубліки та НДЛМ, яка була також присутня на заході — подарувала Фонду багато корисних ідей та надала практичні поради, виходячи зі свого досвіду організатора. Вона відмітила, що мозковий штурм був чітко структурований, ефективний і виявився напрочуд результативним. «Багато таких штурмів організатори через недосвідченість перетворюють на базар, а зараз ми бачимо прекрасний приклад застосування нової технології», — розповіла Ольга.

Підводячи підсумок, можна сказати, що метод «відкритого простору» є дуже ефективним, і знаємо, що, виходячи з підготовчого етапу, який був проведений 4 листопада 2009 року, майбутній грудневий «відкритий простір» може стати одним з наймасштабніших правових заходів в усій Україні.