Site icon Студреспубліка

Україна — інтелектуальна держава

Під час Закарпатської Студреспубліки-2012 вперше відбулася амбітна спроба проведення оргдіяльнісної гри. Публікуємо описовий матеріал про гру (разом зі схемами).

Усі учасники спочатку були розділені на 4 робочих групи, де повинні були розробити власні позиції і бачення засад формування інтелектуальної держави нашої мрії. В результаті ми отримали дійсно 4 робочих ідеї, з якими потім працювали.

Ідея №1 від Марії Кустрин:

«Ми вважаємо, що початковий інтелект формується завдяки трьом факторам, а саме сімя, соціум та особисті якості.

Основними напрямками подальшого інтелектуального розвитку є: інтелектуальна власність, освіта, наука, культура та логіка. Все це в обєднанні може дати бажаного результату, а саме хорошого інтелектуального рівня!»

 

Ідея №2 від Катерини Келемен:

«Наша команда вирішила що перш за все потрібно дати визначення поняттю "інтелект" — це здатність пізнавати і вирішувати проблеми, поставлені перед людиною. Саме це є запорукою інтелектуального розвитку. Такий розвиток може проходити в різних площинах. Узагальнивши їх, ми виокремили такі напрями, як освіта, мистецтво та техніка.

Найголовніший напрямок інтелектуального розвитку на нашу думку є освіта. Вона є формальною (дитсадок, школа, університет…) та неформальною (самоосвіта). І саме за допомогою самоосвіти можливий інтелектуальний розвиток і прогрес людини, населення загалом і країни».

Результатом роботи команди став висновок: "від прогресу людини — до прогресу всієї країни!"

Ідея №3 від Василини Наконечної:

«Система, наче пилосмок, втягує тих членів суспільства, які не в силі протистояти. Як наслідок — деградація. Але завжди залишається кілька інтелектуалів, яких не зламати. Вони і є рушійною силою. Навчаючи наступників, вони потроху приводять до розвитку всього суспільства».

Ідея №4 від Ольги Гатнер:

«Ця схема відбиває різнобічний розвиток такого важливого прошарку населення ,як молодь. Завдяки розвинений діяльності вона бере активну участь у створенні нових програм,завдяки яким реорганiзовуеться наша країна».

Одразу після презентацій цих ідей керівником гри прийнято рішення залишити дві базових ідеї, навколо яких власне і базуватиметься робота вже 2 робочих груп.

Ідея №5 від Ольги Маркович:

Інтелектуального розвитку України можна досягти шляхом еволюції чи революції. Ми надаємо перевагу революції, оскільки це швидший та ефективніший спосіб. Основним інструментом досягнення даної мети є освіта(дошкільна, шкільна, вища). Перспективу розвитку інтелектуальної України ми вбачаємо в кібернетиці, зокрема в науково-технічному прогресі, штучному розумі та космічних теоріях.

Ідея №6 від Василини Наконечної:

Сьогодні маємо глобальну проблему — молодь не бачить потреби навчатись. Багата — тому, що "місце під сонцем" їм і так забезпечено, бідні — їхні старання і так ніхто не оцінить. Вчитись почнуть лише тоді, коли будуть знати, що їх рівень життя залежить лише від рівня інтелекту, професійності у тій чи іншій галузі. Тому для розвитку необхідно зробити 3 кардинальні кроки:

— зміна свідомості молоді;
— заміна старих методів викладання;
— надання державою всіх необхідних ресурсів для розвитку та росту кожного.

Бачення та думки учасників лягли в основу заключної схеми, з якою погодилась більшість учасників. На етапі рефлексії учасники відмітили, що ресурси вичерпані, а умови проведення Гри не дали змоги почерпнути їх ззовні, тому деякі теорії вийшли достатньо строкаті і не до кінця підготовані, але так як ОДГ проводилася на Закарпатті вперше і учасники зовсім не володіли інформацією про правила участі та ведення Гри, то така реакція є виправданою.

Внизу подана підсумкова схема, заключний етап роботи, коли учасники Гри об’єдналися навколо спільних думок і подали спільну позицію. За що їм велике дякую. Успіху на Всеукраїнській ОДГ!