Site icon Студреспубліка

Олександр Щерба: «Громадська діяльність – це основна частина мого життя»

Олександр Щерба відомий серед молоді тим, що є одним із засновників Чернігівського осередку ВМГО «Студентська республіка» та своєю активною позицією у розвитку молодіжного руху на території області й України. Зараз він входить до складу Міжнародного оргкомітету Студреспубліки.

Олександр Щерба народився 28 жовтня 1985р. у м.Чернігові. З 2003р. по 2008 р. навчався у Чернігівському державному технологічному університеті за спеціальністю «Облік та аудит» і здобув освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст».

«Студентська республіка» (СР) — не тільки громадський рух, але й міжнародна програма, яка реалізується по всій території України та проходить одночасно в усіх обласних центрах, АР Крим, містах Київ і Севастополь. Зміст гри полягає в тому, щоб здійснити моделювання усіх політико-правових та економічних процесів, що відбуваються у суспільстві як під час виборів, так і в «мирний» час.

«Це була банальна ситуація»

— Розкажи як ти потрапив до лав студреспубліканців.

Вперше у 2006 році мій одногрупник на уроці фізкультури… (сміється). Це була банальна ситуація, коли ми бігли крос і він підбіг до мене і запитав, чи буде мені цікаво займатися у молодіжній організації. Я на той час про цю організацію не чув нічого, але все ж таки відповів: «Так, цікаво». Він запропонував познайомити мене з дівчиною з цієї молодіжної організації – на що я погодився. Ми зустрілися, ця дівчина Ярослава та мій одногрупник Олександр розповіли мені, що є така молодіжна організація і що вони незабаром будуть робити СР. Вони запропонували мені прийняти участь і сказали, що можна буде допомогти в організації. Я одразу ж їм сказав: «Я хочу навчитися щось робити і я буду організатором». Вони сказали мені час і місце проведення СР, тоді вона була за пішохідним мостом. Коли я тільки-но приїхав у мене одразу запитали, хто я за спеціальністю. Коли дізналися, що я навчаюся на бухгалтерському обліку – вони надали мені посаду Міністра фінансів. Тоді я був у шоковому стані і думав: «А що робити?» (сміється). А потім виявилося, що Міністр юстиції теж кудись дівся і тоді мені ще потрібно було виконувати і його обов’язки. Мені зробили 5-ти хвилинний тренінг, як перевіряти документи по реєстрації партії та підприємств. Ось так воно і було на регіональній СР у 2006 році.

Але вже потім я поїхав на фінал СР. І для мене це був просто «вибух даху». Тоді я як нормально людина відпочивав і насолоджувався життям. Ми тоді дуже добре провели час. А коли я повернувся, мене потроху почали навантажувати. І вже у 2007 році я був головою оргкомітету СР в Чернігові.

«Я один із лідерів на національному рівні»

— Зараз ти працюєш у центральному офісі Всеукраїнської організації. Як ти туди потрапив і які твої обов’язки там?

У 2008, 2009 та 2010 році я почав більш активно займатися Всеукраїнською організацією. Можна сказати, що саме 2010 рік був останнім роком коли я більш-менш активно брав участь у регіональній Республіці.

Починаючи з 2011 року системно працюю у центральному офісі організації. Зараз координую мережу СР і розвиток організації у всіх регіонах України. Займаюся, також, керуванням ігрової частини Всеукраїнської СР. Розробляю ігри на фінальній Республіці та Зимовій, а також «Новий старт».

— Чи можна вважати тебе замом голови Всеукраїнської організації?

Головою є Павло Вікнянський. Офіційної посади у мене немає але я, напевно, один з лідерів СР на національному рівні.

 «Для того, щоб нормально провести цей проект – потрібен бюджет мільйон»

— Звідки йде фінансування на Всеукраїнську та регіональну СР?

Насправді, більша частина ресурсів – це самі внески учасників. Частина, не кожний рік, але щось виділяє держава. В цьому році ми не отримали фінансування, а в минулому році була смішна сума 30 тисяч гривень на фінал СР. Однак, для того щоб нормально провести проект – потрібен бюджет мільйон. Є також комерційні партнери, яких ми намагаємося знаходити. Якусь частину надають комерційні партнери на основі своїх інтересів розміщення реклами. Є і просто партнери, які знають, що ми робимо добру справу і просто нам допомагають.

«…наша місія щось придумувати і запускати у життя»

— Ті ідеї, які виникають під час проведення СР, чи надалі використовуються у повсякденному житті?

Дуже важко відслідковувати, де саме взялася ідея. Ідеї десь тут літають і коли вони з’являються у одних і вони їх пропагують, тоді ці ж ідеї чомусь швидко з’являються й у інших. Наприклад, ми перші хто ще у 2009 році написали на сайті СР, що ціль України входження в ТОП-20 країн світу. І вже через рік чи півтора з’явилася програма Президента. Мені важко відповісти на це запитання, але загалом багато з того, що ми вигадували потім реалізовувалося у життя. Та ж сама Мафія та Квест, які ми у свій час починали розвивати на території нашої області. Зараз це вже великі клуби. Ми навіть інколи жартуємо зі студреспубліканцями, що наша місія щось придумувати і запускати у життя.

— Який вклад у твоє життя зробила "Студентська республіка"?

Це 100% контакти і 100% досвід організаційний та управлінський. Громадська діяльність — це основна частина мого життя.