Site icon Студреспубліка

Народна Конституція повинна бути визначена лише самим народом

National Constitution should be determined only by the people (en)

Такий шлях примирення та розвитку в Україні опісля президентських виборів проголосив на Першому національному телеканалі, телеканалі 24 лідер республіканців Павло Вікнянський під час прямого ефіру в популярній програмі «Шустер LIVE. Будні» від 26 травня 2014р. Ведучим у студії був Савік Шустер. До вашої уваги фрагменти гострої дискусії на тему «Заживемо по-новому?» [+ відео].

Савік Шустер: Прямой эфир, Первый национальный, телеканал 24. День после президентских выборов и у нас в студии молодые люди, которые будут формировать гражданское общество в Украине. Виталий Шабунин — глава правления Центра противодействия коррупции.

Віталій Шабунін: Доброго вечора.

Савік Шустер: Данил Пасько — президент клуба выпускников Гарварда в Украине и один из организаторов инициативы «Профессиональное правительство».

Данило Пасько: Здравствуйте.

Савік Шустер: Павел Викнянский — председатель Всеукраинской молодежной общественной организации «Студенческая республика», председатель Народно-демократической лиги молодежи.

Павло Вікнянський: Приветствую!

Савік Шустер: И Светлана Коломиец — адвокат, член сообщества Global Shapers — Всемирного экономического форума. Global Shapers — это Всемирное сообщество молодых и талантливых людей из самых разных сфер деятельности, которых объединяет стремление строить более гармоничный мир. Но пока этот мир не очень гармоничный, и с этого мы начнем.

[…]

Савік Шустер: Павел?

Павло Вікнянський: Вітаю ще раз. Дякую за можливість поспілкуватися з розумними людьми. Я взагалі не сумніваюся, що нам вдасться не тільки змінити персоналії — самими бути тими, хто відповідатиме, а й змінити систему, інакше нащо тоді займатися політикою?! Абсолютно переконаний, що у ситуації, от у нас тема «Заживемо по-новому?», яким чином зараз врегулювати ситуацію в Україні з фактично роз’єднанням у країні, з врятуванням країни, з тим, що та Україна, яка дісталася нам у спадок від УРСР, має бути саме в цих географічних кордонах, і це, ми переконані в цьому, має бути не периферія Європи чи певний елемент, за який борються великі держави, а ми маємо бути серед ТОП-20 найбільш розвинутих країн світу. І у нас все для цього є, аби ми цим займалися!

І я впевнений, що для цього має бути діалог всередині держави, ми маємо все робити для того, щоб не гинули люди, і, ні в якому разі, немає виправдання, що людина є іншої точки зору і, відповідно, ми маємо її чомусь зневажати або казати, що вона, я постійно це повторюю, зазомбована, неправильна, ще щось. В людини, коли так до неї звертаються, є природна реакція «реагувати навпаки» — і це зрозуміло. Ми маємо розуміти цих людей і коли тут, в Києві, в «самому бідному» місті України, ми кажемо, що ми затискаємось і будемо економити, то я не хочу такі речі казати жителю Сніжного або жителю Алчевська, бо ці люди працюють на індустрії і вони підтримують українську економіку, і ми маємо ті інтереси, які в них є, обстоювати і про них говорити. Це є державні інтереси України.

Яким чином це робити? На жаль, представники донецької еліти дискредитували себе перед Україною (і не тільки донецької еліти). Я хочу сказати, що весь політичний клас України є абсолютно злочинний, бо він нам постійно пропонує: «Ви змініть, там, трошечки декорацій, і якось воно буде. Нам порадять або з Москви, або з Брюсселя, або з Вашингтону — там розумні люди». Поки ми не поставимо за мету радикальну «переустановку» цієї злочинної системи, до тих пір у нас не буде, в Україні, ні діалогу, ні злагоди, ні поступального розвитку, я підкреслю — дуже важливо! — ні модернізації країни. Яким чином це зробити? Дуже просто зробити!

Савік Шустер: Дуже просто, но…

Павло Вікнянський: Є ті інструменти, які працюють у всьому світі, це, передусім, нова Конституція. Так само було в Південній Африці, так було і в багатьох інших країнах світу — і це дозволило збавити градус великого напруження, який був і є в цих країнах.

Світлана Коломієць: Можна Вас перервати на хвилиночку? Я як юрист можу Вам сказати, що нова Конституція не врятує, абсолютно. Законів хороших достатньо, Конституція не така вже і погана,насправді, да? І питання не в тому…

Павло Вікнянський: А жоден політик і жодний громадянин, свідомо ніколи не жив за нею. Давайте будемо щирими!

Світлана Коломієць: Правильно, питання в тому, як виконуються закони.

Павло Вікнянський: А знаете, почему так? Ни разу текст Конституции не был принят всем народом Украины на референдуме. У нас все время решает политический класс, Верховная Рада. Наш политический класс — это слуги олигархов: безусловно, они отстаивают только свои интересы. Им чужды интересы, как тех представителей активной украинской общественности, креативного класса, представителей прогрессивных слоев, которые были на Майдане, так абсолютно чужими, для них є й інтереси робітничого класу.

[…]

Павло Вікнянський: Я би хотів застерегти: є одна дуже важлива річ, про яку ми забуваємо, тільки зараз в кінці згадали — народ! Народ давно хоче цю банду розігнати. Народ почав свої зміни, він досить деструктивно поводить себе на Сході, знову ж таки, але це продовження тих самих тенденцій, ми їх до кінця ще не проаналізували. Він так само хоче розігнати парламент і обрати туди адекватних людей.

Але ми більше не маємо права дурити народ. Яким чином цього запобігти? Як я вже казав, рішення просте, воно набагато простіше, перепрошую, ніж скинути той бандитський, кримінальний режим, який був — це прийняття нової Конституції, власне, самим народом, за народною ініціативою, за процедурою народного референдуму, широке обговорення. Якщо хтось є противником…

Савік Шустер: Неможливо!

Павло Вікнянський: Якщо хтось є противником дискусії про Конституцію серед народу, в мене виникає питання, а чиї інтереси має обслуговувати Конституція? Народу? Вона має обслуговувати інтереси окремих олігархів, які повертаються до влади кожен раз після якихось пертурбацій зверху, серед так званої української еліти, яка вся є злочинною? Отже, ми маємо, саме молодь, відстоювати інтереси народу і бути в авангарді цих перетворень, і це є шлях для того, щоб зробити перезавантаження влади.

Якісне перезавантаження влади можливо тільки тоді, коли не просто молоді люди зайдуть у Верховну Раду — перепрошую, Клименко, Януковичі, вони також всі дуже молоді були — але зайдуть люди з цінностями, люди ідеологічні, люди, які розуміють, чим відрізняється «лівий» від «правого», справді, а не є популістами… що ми бачимо, на жаль, по результатах, у тому числі, цих президентських виборів.

І ще одна величезна небезпека, я хотів би з вашого дозволу застерегти: досить вже перекладати відповідальність на Порошенка, Януковича, якісь сподівання мати! Від нас тільки залежить, особливо від представників громадянського суспільства, від дуже важливої структурованої частини громадянського суспільства — політичних партій, які ми маємо розбудовувати. Останні київські вибори показали, що нові проекти, ідеологічні проекти мають право на життя. Їх дай Бог буде більше, і ми злиємо в унітаз усіх не просто старих політиків, а тих, кого цікавлять тільки власний рейтинг та власне збагачення.

Данило Пасько: Объясните, почему Вы считаете, что вот эти конституционные изменения сейчас ключевые, я просто не понимаю. Может, Вы сможете мне и телезрителям объяснить.

Павло Вікнянський: Очень просто. На самом деле, изменение актеров в спектакле может повлиять, в принципе, даже на продажу билетов на этот спектакль, но сама постановка вряд ли от этого изменится. Вот нам нужно поменять постановку.

Данило Пасько: Что конкретно?

Павло Вікнянський: У нас все время «Глитай, або ж павук» и подобные сюжеты… А необходимо изменение правил игры, именно в Конституции: выборность судей, реальные права местного самоуправления, перестать жонглировать термином «децентрализация». В течении 15 лет у нас идет дискуссия про административную реформу, так ее и не воплотили, потому, что она прямо противоречит интересам тех людей, которые приходят к власти. Каждый из украинских политиков декларирует, что, вот, «я приду и дам права местному самоуправлению», а, на самом деле, закручивают еще больше гайки, еще больше переводят на холдинги и другие системы деньги в Киев, а они отсюда выводятся в оффшоры — и в итоге, мы потом имеем абсолютно нищих людей на Востоке. А потом мы возмущаемся, почему люди где-то там не «догоняют» до нас, таких умных «умников» киевских! Потому что люди страдают, нужно оставлять налоги и множество других «вещей» на местах.

Это все нужно определить, подчеркиваю, в новых правилах игры. Кто будет в них заинтересован? Мы заинтересованы! Мы заинтересованы в нормальной, прогрессивной, по-настоящему Обновленной Украине. Правила игры — это и есть Конституция!

[…]

Павло Вікнянський: А вместо этого люди хотят понимания, люди хотят, не того, чтобы их дожимали, а люди хотят протянутой руки. И мой разговор не только о Конституции, например, но и в целом — о примирении. Это разговор о протянутой руке отнюдь не олигархам: Ахметову, Фирташу и компании. А протянутая рука — простым трудящимся, которые там [на Донбассе] живут, часто в полунищите, и которым необходимо показать, в том числе, другую жизнь. И показать, вот мы сейчас спорим: мы проигрываем информационную войну, мы, таким образом, смотрите, о чем мы говорим, мы говорим: «Они зомбируют, а мы хотим зомбировать вместо них!» Ребята, мы правду должны нести! Мы должны нести разные мнения!

[…]

Павло Вікнянський: Я розказую. Володар суверенітету нашої країни — це народ. Народ має імплементувати вигідні народу речі через, в тому числі, конституційні зміни. Якщо так сталося, що весь, як я казав, злочинний політичний клас не відповідає інтересам народу, ані Президент колишній, ані Верховна Рада — значить їх треба змінювати, і тоді не буде зрадників. Якщо ми поміняємо, впевнений, «шило на мило» знову, черговий раз, і не змінимо правил гри, буде те саме — ми знову будемо обманювати людей. Досить обманювати людей!

Це має йти паралельним процесом. Кадрові зміни, абсолютно переконаний: молодь має заходити [у владу]. Не треба всім казати, що молодь без досвіду, «ви не справитеся». Зробимо все, як треба! Але, паралельно, змінимо правила гри, яким ми будемо по-чесному відповідати, а не «юлити», як вони це роблять! Не маніпулювати!

Повна версія передачі